Uitgeverij Doornwater

Bijtend Goud – Peter Maring

Ik kreeg een berichtje van Uitgeverij Doornwater met de vraag of ik interesse had in het leven van een roman waarin de Tweede Wereldoorlog een thema in heeft. Na het lezen van de flaptekst was ik nieuwsgierig. Ik wil de uitgever bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Bijtend goud
Auteur: Peter Maning
Uitgever: Doornwater
Aantal pagina´s: 239
ISBN: 9789083277042

Korte samenvatting:

Een van de hoofdpersonages in ‘Bijtend goud’ is de zesendertigjarige Helmut, kleinzoon van de beroemde Weense snaarinstrumentenmaker Gossman. Hij doet mee aan een autorally die jaarlijks wordt georganiseerd op het landgoed van de schatrijke kunsthandelaar Friedrich Füstenbach. Daar ontmoet hij Helene, een inwonende nicht. Hij vertelt haar dat hij zich samen met zijn vader bezighoudt met het restaureren van antieke meubelen. Daarop stelt zij voor dat hij een antiek kabinet van haar oom restaureert. Eenmaal in hun werkplaats vinden ze, in een geheim vak in de bodem van de kast, een bruine leren map. De inhoud is even schokkend als weerzinwekkend.

Wat vond ik ervan?:

Helmut restaureert samen met zijn vader antieke meubels. Wanneer hij een antiek kabinet ophaalt bij Friedrich Füstenbach komt hij in contact met zijn nichtje Helene. Al snel is duidelijk dat er een bepaalde chemie tussen deze personages is.

Helmut ontdekt in het kabinet een geheim vakje. Hierin ligt een lederen map waarin geheimen vanuit de Tweede Wereldoorlog verborgen zit. De inhoud hiervan is even schokkend als weerzinwekkend.

De titel van dit boek vind ik erg goed gevonden. We komen tot de ontdekking dat de familie zich heeft ondergedompeld in de kringen van de aanhang van Hitler. Zij waren belangrijke pionnen die gebruikt werden om van gouden tanden, kiezen en gebitsplaten te laten omsmelten naar goudplaten.

Helmut komt in contact met iemand die in de gieterij gewerkt heeft en hij wil na zijn dood de gruwelijkheden die er in de tweede Wereldoorlog gebeurd zijn op papier uitkomen. Hij heeft alles opgeschreven wat hij wist. Helmut zorgt dat David in contact komt met de juiste mensen om deze wens uit te laten komen.

Tussendoor groeit de chemie tussen Helene en Helmut ook steeds meer. Al blijft de ontdekking tussen hun in staan. Helmut weet niet hoe hij het aan haar moet vertellen.

Aan het einde wanneer David sterft en het boek vorm krijgt komen steeds meer gruwelijkheden uit die tijd naar boven en vallen bepaalde puzzelstukjes in elkaar.

Het verhaal is goed, ik heb niet eerder over deze kant van de oorlog mogen lezen. Als deze tijd van de geschiedenis je boeit dan is het een verhaal waarin je jezelf zult verliezen. Echter merkte ik dat ik de opbouw van pagina’s niet altijd even prettig vond. Hele lappen tekst zonder alinea’s zorgen voor mij voor een bepaalde onrust. Ik vind het ook storend als ik over een personage lees en ik dan in dezelfde lap tekst over een ander personage lees. Ik merk dat ik het fijner vind wanneer er dan een regel overgeslagen wordt. Dat zorgt voor een soort van grens, zeg maar. Ook zitten er her en der wat schoonheidsfoutjes in het verhaal. De zins opbouw die niet altijd klopt en her en der een typefoutje, dit vind ik wel een aandachtspuntje voor de uitgever/redacteur.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *