Uitgeverij Moon

De zomer waarin alles verandere – Jenny Han

Ik mocht voor Perfecte Buren en Uitgeverij Moon dit eerste deel in de Zomerse serie van Jenny Han lezen. Ik wil de uitgever bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: De zomer dat alles veranderde
Auteur: Jenny Han
Uitgeverij: Moon / Overamstel
Aantal pagina’s paperback: 255
ISBN: 9789048858866

Korte samenvatting:

Belly leeft van zomervakantie naar zomervakantie. Alles wat goed en magisch is, gebeurt tussen juni en augustus. De winter is slechts een periode waarin Belly de weken aftelt tot de volgende zomervakantie, omdat ze niet in het strandhuis, niet bij Susannah, en het allerbelangrijkste, niet bij Jeremiah en Conrad kan zijn. Deze jongens kent Belly al sinds haar allereerste zomervakantie. Het zijn haar surrogaatbroers, haar droomjongens. Dan is Belly bijna zestien en komt die ene zomervakantie, die ene prachtige en tegelijkertijd verschrikkelijke zomervakantie, waarin alles verandert en het eindelijk allemaal wordt zoals het altijd al had moeten zijn.

Wat vond ik ervan?:

We lezen dit verhaal vanuit Belly. Ze leeft van zomer naar zomer. Want alles wat goed en magisch is gebeurt in de maanden juni tot augustus. Ieder jaar gaat ze met haar gezin op vakantie. Ze gaan dan naar het strandhuis van Susannah en haar twee zoons Jeremiah en Conrad. Susannah is de beste vriendin van de moeder van Belly. De jongens zijn de beste vrienden van Belly, haar jeugdliefdes en alles daartussenin. Dit eerste deel van een zwoele, zomerse trilogie laat ons lezers zien hoe het allemaal is verlopen de afgelopen jaren tijdens de vakanties. 

Je leest hoe de vriendschappen langzaam ontwikkeld zijn en hoe de liefde een weg vond in deze groep. De personages worden goed beschreven. De broers Jeremiah en Conrad zijn beide heel anders, maar toch altijd daar voor elkaar. Belly en haar grote boer Steven zijn niet heel close, maar als ze elkaar nodig hebben dan zijn ze er. Ik heb vooral lol aan het gekibbel van broer en zus. Ik herken het van hoe het vroeger tussen mij en mijn broers eraan toe ging.

Wanneer Belly een vriendin mee neemt op hun jaarlijkse vakantie lijkt dit de dynamiek van de groep uit elkaar te wrikken. Maar gelukkig hebben ze dit al vrij snel in de gaten en wordt er de jaren erna niemand meer meegenomen tijdens de zomervakantie. Niet alleen de vriendschap onder de jongeren staat centraal in dit boek maar ook zeker die tussen Susannah en Laurel. Susannah is ziek en ook dit aspect komt in dit eerste deel naar voren. Al merk ik dat ik hier iets van diepte mis, het wordt ons gegeven en pats boem, daar moet ik het dan maar mee doen. Dus ik hoop hier toch wat meer over te mogen lezen in de volgende delen. Vooral omdat het een uitwerking heeft op de groep. En eenieder anders omgaat met zo’n situatie. 

De schrijfster weet zo goed de ruimte, de kleding, iemands uiterlijk neer te pennen dat ik me helemaal een voelde worden met het verhaal. Het zorgde ervoor dat ik het makkelijk te lezen vond. Ook de korte hoofdstukken zorgen er voor dat ik dit boek als prettig ervaar. Er komen in dit verhaal geregeld flashbacks voorbij. Maar deze zijn goed aangegeven aan het begin van zo’n flashback, namelijk een nieuw hoofdstuk. 

Ik denk dat dit eerste deel me goed heeft laten kennismaken met de personages en hun omgeving en me mee heeft gevoerd tijdens hun zomervakanties. Ik kijk dan ook erg uit naar de twee delen die nog op me liggen te wachten. 

Deze recensie is reeds verschenen bij Perfecte Buren.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *