Uitgeverij September

Voorbij niemandsland – Igor Znidarsic

Toen ik dit boek voorbij zag komen was ik direct nieuwsgierig. Ik wil Uitgeverij September bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Voorbij niemandsland
Auteur: Igor Znidarsic
Uitgever: September
Aantal pagina´s: 317
ISBN: 9789493244399

Korte samenvatting:

Viktor is elf wanneer hij in Ljubljana met zijn moeder in de internationale trein stapt. De bestemming is een geheel nieuwe wereld, Nederland geheten. Om te overleven moet hij zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving en een Nederlander zien te worden. Maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave. Hij wordt op school gepest, verlaat het vwo zonder diploma, wordt fabrieksarbeider, raakt werkloos. Pas na vele jaren van vernedering, eenzaamheid en armoede lukt het hem om voor een Nederlander tussen de Nederlanders door te gaan. Tot de oorlog op de Balkan alles weer overhoopgooit.

Wat vond ik ervan?:

We krijgen dit verhaal verteld door de ogen van Viktor. We worden meegenomen op iedere stap die hij zet. In het begin van het verhaal vond ik het wat moeizaam op gang komen waardoor ik een paar keer gestopt ben met lezen. Het duurde even voor ik de vaart te pakken had in deze autobiografische roman.

We krijgen ook een beetje geschiedenisles in dit verhaal. Zo wordt ons een hele stamboom uitgeschreven en krijgen we mee hoe het er in Slovenië door de jaren heen aan toe ging. De migratie krijgen we ook goed belicht.

We gaan met Viktor mee op zijn pad om zich thuis te gaan voelen in Nederland en ook echt een Nederlander te worden, geaccepteerd te worden. Vooral dit laatste vind ik een grote rol spelen in het verhaal. Viktor wilt maar wat graag geaccepteerd worden. Maar niet alleen Viktor heeft daar last van. Ook zijn familie is altijd onderweg om zich ergens te vestigen om daar te aarden en erbij te horen.

Ik merk dat ik de schrijfstijl van Znidarsic prettig vind, hij weet emotie over te brengen daar waar nodig is. De hoofdstukken volgen elkaar goed op en hierdoor behoud je de vaart in het verhaal.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *