Haver Producties

Heksje Lukassia en de pretparkprijsvraag – Marjan Tulp

Samen met Britt mocht ik het avontuur van heksje Lukassia lezen.

Gegevens van dit boek:

Titel: heksje Lukassia en de pretparkprijsvraag
Auteur: Marjan Tulp
Uitgever: Haver Producties
Aantal pagina’s: 181
ISBN: 9789082109559

Korte samenvatting:

Till houdt van harde muziek en van ruiken aan vieze dingen. Zijn zus Hannah is superslim, maar ook wel eens een wijsneus. Samen belanden ze in een oud pretpark. Ze lopen daar op een bijzondere manier heksje Lukassia tegen het lijf. Al snel blijkt dat de drie elkaar hard nodig hebben om de doodenge pretparkeigenaren meneer Fluppert en mevrouw Fuchsia te ontkomen. Lukt het Lukassia, Till en Hannah om hun boze belagers te stoppen, voordat het te laat is? Gelukkig kan Lukassia heel veel, als ze tenminste niet al te onhandig tovert …

Wat vond ik ervan?:

Wat ons meteen opvalt is de grote, vriendelijk ogende, teckel op de voorkant. Wij vinden honden meestal fijne dieren en als we deze op een cover zien zorgt dat er al voor dat we nieuwsgierig zijn.

We lezen in dit verhaal over Hannah en Till, broer en zus, die altijd wel in zijn voor een avontuur. Wanneer zij in een pretpark zijn komen zij Lukassia tegen, een heksje met blauw/groene haren dat nogal klunzig is. Deze onhandigheid zorgt er wel voor dat we geregeld met een glimlach achter het boek zitten. De spreuken die gebruikt worden zijn origineel gevonden. Vaak op rijm waardoor het voor Britt dan ook leuk is om het hardop mee te lezen.

Echter heb ik dit boek wel moeten voorlezen aan Britt, zij kan dan wel al zelfstandig lezen maar dit verhaal raad ik aan voor de iets gevorderde lezers. Er worden soms wat moeilijkere woorden gebruikt. Ik wil de schrijfster een compliment geven voor hoe ze hier mee omgegaan is. Ik zal in onderstaande passage een stukje uit de tekst zetten waarin een moeilijk woord uitgelegdwordt.

Opeens valt er een kwartje bij Hannah. Ze knippert met haar ogen van verbazing, want ze kan het niet helemaal geloven. ‘ Lukassia, kun jij echt toveren?’. Het blauwgelokte meisje knikt dapper met haar hoofd. ‘ Ja, ik ben een heks. Maar ik ben nog niet zo goed. Ik moet het nog beter leren. Ik ben te slordig met toveren. Opa zegt altijd dat ik te – hoe zegt hij dat ook alweer?- GA-OO-TIES ben’. Till kijkt verbaasd. ‘ GA-OO-TIES?’‘ Chaotisch,’ zegt Hannah met de zelfverzekerde blik van een betweter die altijd alle moeilijke woorden kent. ‘ Rommelig in je hoofd’.

De personages die in dit boek aanbod komen worden goed in beeld gebracht. Her en der staat er een illustratie, die zeker een toevoeging zijn aan de tekst die op de pagina staat. Maar dit is niet altijd zo. Ik merk dat Britt liever wat meer illustraties had gehad, maar dat heeft de pret niet mogen drukken. De dieren waarin Lukassia haar nieuwe vrienden Till en Hannah tovert zijn leuk gevonden. Ook worden er goede en slechte kwaliteiten benoemd. En hoe een slechte kwaliteit ook soms weer goed kan zijn.

Naar het einde toe wordt het toch wel heel erg spannend moet Britt bekennen. De humoristische ondertonen die in het verhaal naar boven komen halen gelukkig soms net het spannende puntje weg waardoor ik toch weer verder mag lezen. Wat mij opvalt is dat het boek mooie raakvlakken met de realiteit heeft. Het pretpark kon voor mij zo doorgaan als de Efteling. Gedetailleerd wordt ons de omgeving omschreven en krijgen we een uitleg over waar we ons precies bevinden. Al met al een leuk verhaal van een ietwat onhandige heks.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *