Uitgeverij Doornwater

De Joodse vrouw – Anneloes Tieleman

Ik kreeg van Uitgeverij Doornwater een berichtje of ik deze roman wilde lezen. Na het lezen van de flaptekst was ik geïntrigeerd. Ik wil de uitgeverij bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: De Joodse vrouw
Auteur: Anneloes Tieleman
Uitgever: Doornwater
Aantal pagina´s: 272
ISBN: 9789083277073

Korte samenvatting:

Sinds kort heeft Maartje een nieuwe buurvrouw. Aviva, een jonge ultraorthodoxe vrouw. Gaandeweg groeien de twee naar elkaar toe en er ontstaan amoureuze momenten, maar dan spat Maartjes perfecte leven ineens uit elkaar: Aviva is verdwenen. Het is onduidelijk waarheen. Met haar dochter en beste vriendin start ze een zoektocht, maar de ultraorthodoxe gemeenschap maakt het hen niet gemakkelijk.

Dan moet Maartje halsoverkop naar haar moeder in Canada. Bij haar moeder is Alzheimer geconstateerd. Ze kan niet meer alleen zijn.

Een nieuw leven… een nieuwe start? Een nieuwe liefde? Of kan ze Aviva toch niet loslaten?

Wat vond ik ervan?:

We lezen dit verhaal vanuit Maartje. Zij woont samen met haar dochter Isla na het overlijden van haar vriendin. Sinds kort heeft Maartje een nieuwe buurvrouw, haar naam is Aviva en zij is een ultraorthodoxe vrouw. De dames gaan steeds meer met elkaar om en er komen ook gevoelens bij kijken. Maartjes leventjes is perfect. Want dit is waar ze van gedroomd heeft. Maar dan is op een dag Aviva verdwenen. Ze heeft geen flauw idee waar ze naartoe is. Samen met haar dochter en vriendin gaat Maartje op zoeken maar de gemeenschap van Aviva maakt het haar niet makkelijk.
Alsof het verdwijnen van Aviva nog niet erg genoeg is, is Maartje genoodzaakt naar Canada te gaan. Haar moeder is gediagnosticeerd met Alzheimer. Wat moet Maartje nu?

Wat me direct opvalt bij het lezen van deze roman is de fijne schrijfstijl van Tieleman. Ze schrijft vlot waardoor je lekker door het verhaal heen gaat. Doordat de dochter van Aviva de leeftijd van de dochter van Maartje heeft is het samen optrekken heel makkelijk. Ze kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. Aviva blijft een beetje op afstand, maar dit heeft puur met haar geloof te maken. Maartje vindt dit moeilijk. Want de aantrekkingskracht is er wel degelijk. Het knettert nog net niet als ze bij elkaar in de buurt zijn.
Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Maartje. Tieleman weet ondanks te korte hoofdstukken de karakters allemaal goed neer te zetten. Een mooie overeenkomst tussen Aviva en Maartje is dat ze beide schrijvers zijn. Ze kunnen zich goed uitdrukken op papier.

Wanneer Maartje naar Canada vertrekt om voor haar moeder te zorgen, start haar nieuwe leven. Maar kan ze Aviva wel vergeten?
Wat ik erg goed vind van de auteur is dat ze me helemaal mee neemt in de hunkering die Maartje voelt. De aantrekkingskracht maar ook de angst en de hoop die het hoofdpersonage voelt weet ze schrijfster goed op papier niet te zetten. Dat maakt dat ik me goed kon inleven in dit personage. Waar Maartje en haar leven helemaal uit de doeken wordt gedaan merk ik dat we maar weinig van Aviva komen te weten, dit vind ik persoonlijk wel jammer. Ik had graag meer over haar en haar geloof gelezen.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *