Xander Uitgevers

De vondeling van Veenhuizen – Patricia Snel

Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik wil Xander Uitgevers bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: De vondeling van Veenhuizen
Auteur: Patricia Snel
Uitgever: Xander
Aantal pagina´s: 336
ISBN: 9789401621892 

Korte samenvatting:

Amsterdam, 1824. Wezen Karel en Lize stappen op een beurtschip op weg naar Veenhuizen. Nadat hun moeder is overleden en hun vader naar het krankzinnigengesticht is gestuurd staan ze er helemaal alleen voor. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline, en de twee kunnen maar moeilijk wennen. Als ze een voorzichtige vriendschap met de geharde Neeltje sluiten, wordt hun leven in de barre omstandigheden iets makkelijker. Samen maken ze een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen …

Wat vond ik ervan?:

We lezen deze historische roman vanuit meerdere personages. Ik merk dat ik de hoofdstukken vanuit de kinderen prettiger vind dan die vanuit een van de mannen van de kolonie. Ik ervaar deze laatste als droge kost en kom er dan ook wat moeilijker doorheen.

Ik sta versteld van wat er in die tijd werd geduld als straf. Zoiets kun je je nu niet meer voorstellen.
Snel weet de emoties bij de kinderen goed weer te geven. Zij weet er echte mensjes van te maken en als lezer leef je dan ook met ze mee. Misschien doordat deze kinderen voor mij tastbaarder werden gemaakt door het inlevingsvermogen van de auteur dat ik ze ook fijner vond.

Het verhaal laat zich door de vlotte schrijfstijl makkelijk lezen. We worden meegenomen naar een tijd die heel anders is dan nu. En dat vind ik altijd wel interessant. Je gaat dan ook beseffen hoeveel makkelijker wij het nu eigenlijk hebben. De auteur weet een mooi stukje geschiedenis van Nederland neer te zetten.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *