Gottmer Uitgevers

Het vrolijke vulvaboekje – Dan Höjer & Gunilla Kvarnström

Toen ik dit boekje zag staan in de brochure van Gottmer wist ik dat ik deze graag zou willen lezen met Britt. Ik wil de uitgeverij bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Het vrolijke vulvaboekje
Auteur: Dan Höjer & Gunilla Kvarnström
Uitgever: Gottmer
Aantal pagina´s: 75
ISBN: 9789025779276

Korte samenvatting:

‘Het vrolijke vulvaboekje’ is ideaal voor alle meisjes (én jongens!) vanaf 9 jaar die meer willen weten over de vulva. Heb jij een vulva? Dan is dit hét boek voor jou. Heb je er geen, maar wil je er wel meer over weten? Ook dan zit je hier goed, want in ‘Het vrolijke vulvaboekje’ lees je alles over vulva’s en vagina’s. Menstruatie, seks, kinderen krijgen: het komt allemaal aan de orde. Net als de clitoris, kuisheidsgordels en de vrouwelijke erectie. Het boek staat ook nog eens vol met grappige vaginafeitjes en -fabeltjes.
Meisjes kunnen voortaan op dezelfde luchtige manier ingewijd worden in de geheimen van de vagina – al mogen ook jongens het natuurlijk lezen! Er zijn niet veel boeken die dit onderwerp zo origineel en relaxed behandelen. Lees ook ‘Het kleine piemelboek!’

Wat vonden wij ervan?:

In het begin was Britt wat giechelig toen ik aangaf dat we dit boek zouden gaan lezen. Ik geef een vrije opvoeding en dit is niet iets waarvan ze nog nooit gehoord had.

Op de cover staan schaamlippen afgebeeld als vrouwen, ieder in een andere pose. Daarop gaf Britt aan dat iedere vrouw ze zal hebben, en iedere vrouw is anders. Ik vond dit wel een mooie vergelijking van haar. Het boekje bevat 14 hoofdstukken. Ieder met een hoofdstukaanduiding zodat je ergens al weet waarover je in dit hoofdstuk gaat lezen.

Op een kinderlijke manier worden verschillende feiten aangegeven. Gaat het nu om je clitoris of om het rode gevaar, alles wordt benoemd en door middel van tekeningen wordt het ons ook visueel gemaakt. De geschiedenis van ons lichaam komt ook even naar voren. Je leest dan hoe bijvoorbeeld hoe er in andere landen en culturen om gegaan wordt met het geslacht. Wat ik erg fijn vond is dat Britt ook vragen stelde onder het lezen. Je merkt dan toch dat de schaamte wat wegneemt en ze op onderzoek uit gaat.

Vanuit zowel meisjes maar ook zeker uit het jongensperspectief wordt ingegaan op de vagina. Iedereen benoemt het anders en er wordt ook beschreven dat niet iedereen dezelfde opvoeding heeft en dus vaak later pas weet van het hoe en wat.

Dit boekje raad ik zeker aan om samen met je dochter maar ook zeker met je zoon te lezen. Op een kinderlijke manier maak je kennis met het vrouwelijke geslacht en wat daar allemaal bij komt kijken. Door de tekeningen en de humor in de tekst is het geen ‘zwaar’ boek.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *