Hamley Books,  Uitgeverij Hamley Books

Luna, schaduw van de maan – Lies Vervloet

Ik mocht voor Perfecte Buren en Uitgeverij Hamley Books mee lezen in de blogtour rondom deze young adult. Ik wil de uitgever bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Luna, schaduw van de maan
Auteur: Lies Vervloet
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s: 300
ISBN: 9789464208009

Auteur:

Lies Vervloet (1982) schrijft al sinds ze een pen vast kan houden. Na enkele verhalen voor jongere kinderen gepubliceerd te hebben is ze zich volledig gaan richten op YA. In Luna komen haar passie voor schrijven en haar fascinatie voor de natuur allebei tot uiting.

Korte samenvatting:

Luna hoort nergens bij, op school mijdt ze iedereen. Alleen ‘s nachts, wanneer ze onder het licht van de maan door de bossen dwaalt, kan ze helemaal zichzelf zijn.

Op de vooravond van haar zestiende verjaardag begint haar leven op meer dan één manier te veranderen. Terwijl ze vriendschap sluit met de teruggetrokken Andrew en in de leer gaat bij het oude kruidenvrouwtje Tunde, wordt haar band met de natuur steeds sterker. 

Uiteindelijk kan ze de waarheid niet langer ontkennen: ze heeft bovennatuurlijke krachten. Maar… wil ze die wel? Terwijl Luna worstelt met deze nieuwe werkelijkheid en de verpletterende verantwoordelijkheid die erbij komt kijken, merkt ze niet dat er vanuit de schaduwen iets duisters op haar loert… 

Wat vond ik ervan?:

Wanneer ik Luna in mijn handen heb blijf ik kijken naar de cover. Ik vind deze prachtig. Luna betekent maan en deze cover laat een mooie volle maan zien. De gouden letters van de naam komen erg goed naar voren door de donkerblauwe achtergrond.

We lezen dit verhaal vanuit het perspectief van Luna. Zij woont samen met haar vader, haar moeder is helaas vlak na de bevalling overleden. Luna is een beetje een loner, ze hoort nergens bij. Ze kan pas zichzelf zijn wanneer ze ’s nachts door de bossen dwaalt. Wanneer ze zestien wordt lijkt het alsof haar leven begint te veranderen. Luna wordt vrienden met Andrew, ook een loner, en gaat in de leer bij kruidenvrouwtje Tunde. Deze laatste was een bekende van haar moeder en Luna voelt meteen een connectie met deze dame. Uiteindelijk blijkt Luna bovennatuurlijke krachten te bezitten, maar ze is er niet zeker van of ze deze wel wil. Ze is zo bezig met alles wat bij deze krachten komt kijken dat ze niet in de gaten heeft dat er vanuit de schaduw op haar wordt gelet.

Wat mij opvalt vanaf dat ik begonnen ben met het lezen van dit verhaal is dat Vervloet een makkelijke schrijfstijl heeft. Je fladdert zo door haar teksten heen en wordt meegezogen door haar fantasierijke gedachten. Je wordt een met de flora en fauna die je gegeven wordt. Ik heb in het begin een beetje moeite gehad met het feit dat Luna een loner is en daardoor menig keer voor paal wordt gezet door leeftijdsgenoten. Al ben ik wel van mening dat het erg goed past in dit YA boek want pesten is zeker op de dag van vandaag iets wat voorkomt in de samenleving als je niet helemaal in het straatje past van de rest van de kinderen in je klas. De spanning in dit vertelsel komt pas op de laatste bladzijden erg naar voren. Deze zou ik persoonlijk liever al wat eerder hebben ervaren.Doordat Luna heel veel zelf op pad is wordt het op den duur wat eentonig. En net deze spanning zorgt ervoor dat er weer actie in het verhaal komt.

De band tussen Luna en haar vader is mooi. Hij weet precies hoe Luna op de maan reageert en probeert haar dan ook met alles te helpen. Vader accepteert ook de remedies die Luna leert vanuit een oud schriftje van haar moeder. Deze worden verder uitgewerkt door de hulp van Tunde. Je voelt Luna groeien in dit boek wanneer ze weet wat ze kan en door de hulp die ze krijgt geboden.De vriendschap met Andrew speelt ook een grote rol in haar ontwikkeling. De krachten die Luna heeft worden door de geschiedenis waarin Vervloet ons meeneemt duidelijk aan ons uitgelegd, het is niet dat ze even uit de lucht zijn komen vallen.

Ik kan dit boek aanraden aan de lezer die houdt van de elementen van de natuur. Je wordt op je wenken bediend door het beeldend schrijven. Soms voelde ik me net Luna wanneer ze weer eens door de bossen aan het dwalen was. De natuurelementen hebben me enorm verrast.

Deze recensie is reeds verschenen bij Perfecte Buren.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *