Luitingh-Sijthoff,  Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Langste.Kerst.OOIT. – Lisette Jonkman

Ik mocht deze nieuwste roman van Lisette Jonkman lezen voor Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Ik wil de uitgeverij bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Langste.Kerst.OOIT.
Auteur: Lisette Jonkman
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina´s: 393
ISBN: 9789021035178

Korte samenvatting:

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de halve tafel vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker… Op eerste kerstdag.

Wat vond ik ervan?:

We lezen dit verhaal met Noëlle in de hoofdrol. Zij is ontzettend dol op Kerstmis en dat viert ze met een select groepje op eerste kerstdag, wat tevens haar verjaardag is. Zij viert dit altijd samen met vrienden en familie. Op kerstavond valt ze slaap met de wens dat het iedere kerst is. Alleen nu gebeurd het daadwerkelijk. En het gaat allemaal mis, wat mis kan gaan dat gebeurd ook. Van het tegenkomen van haar ex-vriend, het breken van de vliezen van haar hoogzwangere zus en het sneuvelen van haar mooie kristallen glazen. Echt jongens alles wat mis kan gaan dat schotelt Jonkman ons voor.

Alsof het leven een grap is ontwaakt Noëlle dagen achtereen op eerste kerstdag wakker wordt. De eerste dag lijkt Noëlle het wel prima te vinden, alles wat er gister mis ging kan vandaag beter gaan. Ze kan de dingen voor zijn, maar of dat ervoor zorgt dat alles gaat zoals Noëlle wenst dat blijft de vraag. De humor die ik verwacht had te krijgen van Jonkman die krijg ik. Zij weet de situaties zo leuk neer te zetten dat je als lezer lekker door de bladzijdes heen kabbelt en helemaal opgaat in het feit dat ze zoveel dagen achtereen eerste kerstdag herbeleeft.

De schrijfstijl van Lisette is altijd humoristisch maar nu wordt hij ook nog eens realistisch gemaakt. Je ziet jezelf gewoon al aan de tafel zitten in het appartement van Noëlle. Het lijkt door het herbeleven van de dagen alsof je de andere personages ook daadwerkelijk kent, want je weet wat ze zeggen en doen. Je merkt dat de hoofdpersonage Noëlle een ontwikkeling doormaakt in het verhaal. Zij groeit en leert dingen te laten of te accepteren en geniet van het moment zonder alles tot in de perfectie geregeld te willen hebben. Ik heb wederom genoten, Lisette!

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *