Prometheus

Noodlot – Marlen Visser

Ik mocht voor uitgeverij Prometheus en de Perfecte Buren het nieuwste boek van Marlen Visser lezen. Ik wil beide bedanken.

Gegevens van dit boek:

Titel: Noodlot
Auteur: Marlen Visser
Uitgever: Prometheus
epub
ISBN: 9789044636987

Auteur:

Marlen is auteur, schrijfcoach en manager bedrijfsvoering. Ze studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. In het dagelijks leven combineert zij haar baan op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie met het schrijven van boeken en verhalen. Daarnaast geeft zij op verzoek workshops creatief schrijven en organiseert zij twee keer per jaar een schrijfweek in het buitenland (zie onder Schrijfvakanties op deze site). Marlen is mede-oprichter van het schrijverscollectief Moordwijven. Een collectief van thrillerauteurs, die een herkenbaar gezicht willen vormen naar lezers, boekhandel en pers door het organiseren van gezamenlijke activiteiten en pr.

Korte Samenvatting:

Het slaperige dorpje Vierschoten staat op zijn kop als de Postcodeloterij-hoofdprijs op zijn enige postcode valt. Journalist Evy Benders ziet er meteen een prachtig artikel in en ze besluit een paar dagen bij haar oom, een Vierschotenaar, te gaan logeren.
Tijdens haar gesprekken met de winnaars en verliezers ontdekt ze al snel dat de verhoudingen binnen het dorp op scherp zijn komen te staan. Maar gaandeweg blijkt ook dat dat alles te maken heeft met een traumatische gebeurtenis die zich enkele jaren eerder in het dorp heeft afgespeeld en waarover nog steeds krampachtig wordt gezwegen. Manuel lijkt wel openlijk te willen spreken over wat er destijds met de veertienjarige Linsey is gebeurd, maar is de getuigenis van deze getroebleerde jongen betrouwbaar? En was de wereldvreemde Benjamin, die destijds is opgepakt, wel de werkelijke dader?

Binnen enkele dagen sluiten de opeenvolgende gebeurtenissen zich als een net om Evy heen en lijkt er geen ontsnappen meer mogelijk.

Wat vond ik ervan?:

In het slaperige Vierschoten valt de hoofdprijs van de Postcodeloterij op de enige postcode die het dorp kent. Niet iedereen in de straat speelde mee en dat zorgt voor verdeeldheid onder de bewoners. De niet-winnaars moeten met lede ogen toezien onder wie het geld wordt verdeeld. Journaliste Evy Benders ziet hier meteen een prachtig artikel in en ze besluit een paar dagen bij haar oom, een Vierschotenaar die niets gewonnen heeft te gaan logeren.

Door te kiezen voor het perspectief van een journaliste duikt de lezer meteen mee in het leven van Evy, die gaat onderzoeken hoe het gaat met de mensen die wel of geen prijs hebben gewonnen met deze trekking, maar ook in die van de betrokken dorpsbewoners. Wat Evy wil bereiken door haar artikel te publiceren is een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van de effecten van het winnen, en het niét winnen, van een straatprijs. Ze gaat met Vierschotenaren in gesprek waar ze bij sommigen een terughoudendheid bemerkt terwijl anderen wel graag het achterste van hun tong laten zien. Er is onder de bewoners toch wel een onuitgesproken strijd gaande, want er zijn winnaars waarvan anderen niet vinden dat ze het verdienen, het wordt ze duidelijk niet gegund. Door de gesprekken die Evy met hen voert voel je al snel de onderhuidse spanning die onderling heerst. Hierdoor fascineert het verhaal enorm want waarom gunt men elkaar dit niet? Daarbij is alles is ook mooi gedetailleerd beschreven waardoor je een goed beeld kunt maken van de omgeving en de diverse personages die aan bod komen. Het lukt me zonder problemen ze zo in hun eigen habitat voor de geest te halen, alsof ik zelf ter plaatse  het gesprek met ze voer.

Evy merkt al snel dat er in Vierschoten een web van roddels en jaloezie hangt. Een traumatische gebeurtenis van jaren geleden speelt hierin een grote rol. Deze is door de tijd, met de nodige roddel en achterklap, een eigen leven gaan leiden. Dit zorgt dat de echte waarheid zich moeilijk laat achterhalen, die zul je door alle vertroebelingen niet snel ontdekken.
Sommige bewoners blijven een gesloten boek, zij zeggen alleen het hoognodige tijdens het interview terwijl anderen zoveel mogelijk willen vertellen om maar in het artikel genoemd te worden. Je vraagt je af wát hun beweegredenen zijn.
Door deze gesprekken ontdekt Evy al snel hoe lelijk geld is, wat men over lijkt te hebben voor de jackpot. De ware aard van sommige bewoners komt hierdoor naar boven en die is niet bepaald moeders mooiste. Daarbij sluimert op de achtergrond de tragische gebeurtenis van jaren geleden. Dit blijkt nog steeds een rotte plek in de gemeenschap, de spreekwoordelijke achilleshiel. De tumult rondom de Postcodeloterij zet de boel flink op scherp en blijkt nu de druppel op de bekende gloeiende plaat.

Wat een lekker boek! Noodlot bevat alle ingrediënten voor een fijne, onvoorspelbare thriller. Marlen weet me verschillende keren op het verkeerde been te zetten door haar sterke plottwisten. Dan dacht ik uitgestippeld te hebben hoe het allemaal gegaan was om vervolgens te ontdekken dat ik helemaal fout zat met mijn veronderstellingen.

Heerlijk als een verhaal me zo kan verwarren en verrassen. 
De gebeurtenissen volgen zich in een rap tempo op, maar dit mag de pret niet drukken, juist het tegenovergestelde! De vlotte schrijfstijl van Marlen zorgt ervoor dat ik door wil blijven lezen om te zien wat er nog allemaal gebeuren gaat. Doordat ik zo lekker in het verhaal zat (een voordeel), had ik het boek snel uit (een nadeel). Ik wilde gewoon niet stoppen voordat ik wist hoe de vork in de steel zat. Marlen zorgt telkens weer voor verrassingen. Ook Evy komt voor de nodige uitdagingen te staan, zij dreigt verstrikt te raken in het steeds groter wordende web. De titelkeuze komt hier ook mooi tot uiting maar ik kan hier niet teveel over onthullen, want een spoiler geven bederft de leespret. Maar dit is echt goed bedacht! Ga het vooral zelf ontdekken!

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *