Uitgeverij Lemniscaat

Formidabele Fabels – Elli Woollard

Samen met Britt mocht ik Formidabele Fabels lezen. Wij willen Uitgeverij Lemniscaat voor dit recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Formidabele Fabels
Auteur: Elli Woollard
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 96
ISBN: 9789047711766

Korte samenvatting:

Al eeuwenlang worden fabels verteld om wijze lessen door te geven. Maar vooral zijn het dierenverhalen waar iedereen van kan genieten: om kan lachen, door kan griezelen en zich in kan herkennen. De beroemdste zijn de fabels van Aesopus.

Elli Woollard koos de mooiste uit en zette die op speels rijm – net als ze deed bij de Waarom? Daarom!-verhalen van Rudyard Kipling – en net als bij die heerlijke bundel, maakte Marta Altés er vrolijke, kleurige tekeningen bij, zodat weer een nieuwe generatie kan genieten van al die bekende verhalen: van de Haas en de Schildpad, de Veldmuis en de Stadsmuis en noem maar op.

Want nog steeds zijn deze verhalen even actueel. Wie denkt er bij de Baviaan en de Vos niet even aan Trump of Johnson? Zelfs Marta Altés lijkt de vergelijking getrokken te hebben…

Wat vonden wij ervan?:

Allereerst moet ons van het hart dat we alleen al genoten van het boek uit de verpakking halen. Wat een mooi prent op de voorkant. Je haalt er zoveel details uit. En iedere keer wanneer we het boek zagen staan op de kast waren we weer helemaal in de ban van de mooie cover.

In het begin van dit boek word je uitgelegd hoe fabels ontstaan en ook worden ze uitgelegd. Mooi om hier mee te beginnen en op deze manier de lezer duidelijk te maken van het hoe en waarom. Het boek is verdeeld in acht hoofdstukken. Elk hoofdstuk vertelt in het kort een fabel. Wederom heel leuk neergezet door de illustraties van Marta Altés.
Deze fabels zitten verpakt in een leuk verhaal over dieren. Echt een aanrader voor kinderen omdat je het op deze manier veel beter kunt visualiseren. 
Onze favoriet is het verhaal ‘de stadsmuis en de veldmuis’. Het verschil tussen arm en rijk zijn komt hierin naar voren. De manier zoals het neergezet is zorgt ervoor dat we de muisjes in ons hart gesloten hebben. De verhalen zijn op rijm neergezet waardoor je het makkelijk leest. En als je het samen met je kind leest kun je elkaar leuk aanvullen. Wij maken er op deze manier altijd een soort ‘feestje’ van. En hierdoor kun je spelenderwijs de woordenschat van je kind ook uitbreiden. Sommige verhalen spelen hier ook op in. Je leest dan een stuk van de tekst en het rijmende woord staat dan pas op de volgende pagina. Heel leuk om het zo samen te raden. 

De mooie prenten en de korte teksten zorgen ervoor dat het verhaal ook al boeiend is voor de kleuter. De beginnende lezer kan samen met een volwassenen een verhaal lezen en de gevorderde lezer kan het makkelijk alleen af. Voor de gevorderde lezer is het zeker geen kinderachtig boek, de prenten zijn op een dusdanige manier neergezet dat ze niet kinderlijk overkomen. 

Deze recensie is eerder verschenen bij Perfecte Buren.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *