Vanderbooks

Grand Hotel de Bajes – Andries Bik

Ik ben 7 maart 2020 naar het eerste non-fictie festival geweest. Daar heb ik Andries Bik mogen ontmoeten. Zijn verhaal fascineerde me en heb dan ook zijn boek daar aangeschaft. Uiteraard heb ik er een persoonlijke krabbel door hem laten in zetten.

Gegevens van dit boek:

Titel: Grand Hotel de Bajes
Auteur: Andries Bik
Uitgever: Vanderbooks
Aantal pagina’s paperback: 320
ISBN: 7448102319355

Auteur:

Andries Bik groeit op tussen de prostituees als oudste zoon van seksondernemer Jan Bik. Jan Bik heeft seksclubs van Maastricht tot aan Groningen en is al meer dan veertig jaar een zeer gerenommeerde naam in de branche. Jan Bik heeft een schone lei bij justitie, alleen wat strubbelingen met de fiscus. Die zouden hem graag als incassobureau zien bij het innen van belastingen bij de dames van lichte zeden. Andries denkt alleen maar aan sport en heeft weinig interesse in de clubs van zijn vader. Met zijn snowboard en surfplank reist hij de hele wereld over. Van de zachtste poedersneeuw in Canada tot de langste golven van Australië. Om dat te bekostigen heeft hij met een vriend een sportwinkel in Hilversum en werkt hij als loodgieter bij zijn vader. Waar hij zijn tijd grotendeels besteedt aan het verwijderen van condooms en tampons uit de verstopte toiletten en wasmachines.

Korte Samenvatting:

BAM!!! De voordeur knalt uit zijn voegen en een zwaarbewapend arrestatieteam stormt mijn huis binnen. Ik sta onder arrest.

Speciale units van de politie, FIOD en Defensie vallen op hetzelfde moment met meer dan driehonderd man dertig locaties binnen. De bordelen, panden en loodsen van mijn vader, seksondernemer Jan Bik, worden volledig uitgekamd. Hij en ik worden verdacht van het runnen van een criminele organisatie, fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Wij zouden de Belastingdienst voor zo’n 30 miljoen euro hebben opgelicht.

Ik word afgevoerd naar de gevangenis. Verschrikkelijke beelden razen door mijn hoofd. Met vier man op cel, geweld, misbruik onder de douche – ik word hun gevangenisbitch en slaap op de betonnen grond. Elke dag werken tot mijn handen bloeden en overleven op water en brood. Het tegendeel blijkt waar.

Grand Hotel De Bajes is een verhaal dat u van de ene in de andere verbazing doet vallen. Het is vooral ook een verhaal waar u recht op hebt: Nederland heeft geen gevangenissen voor criminelen, Nederland deelt all inclusive-hotelkamers uit.

Wat vond ik ervan?:

Ik hoorde tijdens het non-fictie festival al het een en ander van de tijd die Andries achter de tralies heeft moeten doorbrengen. Dit maakte mij heel erg nieuwsgierig naar het boek dat hij geschreven had.

Ik kan je vertellen dat dit boek zich heel makkelijk laat lezen. Met de nodige humor weet Andries me tot de laatste pagina geboeid te houden bij zijn verhaal.

Elk hoofdstuk is een volgende dag die hij doormaakt in de gevangenis. En vaak heb ik echt verbaasd een tweede keer iets moeten terug lezen om er zeker van de zijn dat wat ik gelezen had ook zo was.
Wat je allemaal wel niet ‘krijgt’ als je gevangen zit. Ik snap de titel die dit boek heeft gekregen helemaal.

De positiviteit die ik oppik tijdens het lezen charmeert me enorm. Wat heb je sterk in je schoenen gestaan en vanwege deze situatie een goede draai aan je leven gegeven.

Dit boek heeft me weten te verassen met de nodige humor. Zonder een spoiler te geven kan ik zelfs aangeven dat dit verhaal me een keer tot kippenvel heeft gebracht. Wauw!

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *