Boekerij,  Uitgeverij Boekerij

Het geheime kistje van Elle – Aline van Wijnen

Ik mocht voor Uitgeverij Boekerij dit boek lezen van Aline van Wijnen. Ik wil de uitgever bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Het geheime kistje van Elle
Auteur: Aline van Wijnen
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 364
ISBN: 9789022591857

Auteur:

Aline van Wijnen debuteerde in 2016 mengt de roman ‘Halsoverkop’ nadat ze een schrijfwedstrijd had gewonnen. Haar tweede boek was het goed ontvangen ‘Liefde met gebruiksaanwijzing’ gevolgd door ‘Bestemming geluk’. ‘Het geheime kistje van Elle’, dat deels gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, is haar eerste historische roman.

Korte samenvatting:

Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella er getuige van dat haar hele familie voor haar ogen wordt vermoord. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. Ze vindt er de liefde, maar verliest die ook weer. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle en reist ze naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Als ze een Nederlander ontmoet die verliefd op haar wordt, stemt ze ermee in om met hem te trouwen en naar Nederland mee te gaan. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze als het graf.

Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huisje. Ze vindt een versleten kistje op zolder waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Was haar stille, gesloten oma heel iemand anders dan ze altijd heeft gedacht?

Wat vond ik ervan?:

Dit is mijn eerste kennismaking met Aline van Wijnen. Ik lees graag boeken waar de TweedeWereldoorlog een thema in spelen. Dus toen ik zag dat ze een historische roman uitgebracht was ik meteen verkocht. De cover spreekt me enorm aan en de titel zorgt ervoor dat ik nieuwsgierig wordt.

Het verhaal laat zich makkelijk lezen. Van Wijnen gebruikt geen moeilijke woorden waardoor je zo door de teksten heen gaat. We lezen vanuit twee perspectieven. Namelijk Janna (2013) en Ella (1941). Deze verhaallijnen hebben met elkaar te maken. Ella is namelijk de oma van Janna. Alleen is het voor Janna in het begin van het verhaal wat onduidelijk allemaal. Maar naarmate we het verhaal doorlopen vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Wanneer Ella overlijd vindt Janna tijdens het opruimen van haar huis een houten kistje met daarin een geboortebewijs, een davidster en een ring. Janna is erdoor gefascineerd en neemt het mee naar huis. Zij gaat op onderzoek uit om erachter te komen waarom haar oma deze spullen in haar bezit had.
Janna maakt ook in relationele sfeer een moeilijke periode door. Haar man Rolf gaat voor de zoveelste keer bij haar en hun zoon Tommy weg. Maar de zoektocht naar het verleden van haar oma zorgt er ook voor dat Janna anders gaat denken over het leven.

Dit verhaal liet zich heel makkelijk lezen. Zowel door de verhaallijn van Ella als die van Janna werd ik gefascineerd en wilde ik het liefst het boek in een ruk uitlezen. Deze kennismaking is me enorm bevallen en ga zeker kijken naar wat Aline van Wijnen in de toekomst nog te bieden heeft.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *