Bravenewbooks.nl

Zoals beloofd – Renata Moi

Renata Moi sprak mij aan op mijn facebook account met de vraag of ik haar boek wilde lezen in ruil voor een recensie. Nadat ik zowel de cover als de flaptekst gezien had was ik overtuigd. Ik wil Renata dan ook bedanken voor het verzenden van dit boek.

Gegevens van dit boek:

Titel: Zoals Beloofd
Auteur: Renata Moi
Uitgeverij: Bravenewbooks.nl
Aantal pagina’s paperback: 366
ISBN: 9789402197747

Korte samenvatting:

Heb jij je wel eens afgevraagd wanneer een gevoel begon of waardoor het eindigde? Soms zit iets gewoon in je dat een weg zoekt en waaraan je wel moet toegeven. Een reis naar Ghana bijvoorbeeld op mijn tweeëntwintigste en twee decennia later vijf reizen naar Kenia.

Celia, oprichtster van een gesponsord kindertehuis in de binnenlanden van Kenia, verwelkomt mij met open armen, noemt mij een uitzondering. Al benadrukt ze veelvuldig hoezeer we op elkaar lijken, komen we steeds meer tegenover elkaar te staan. Oogluikend accepteer ik de dubbele agenda’s waarmee ik word geconfronteerd om mijn verlangen te kunnen blijven voelen.

Wanneer dorpsbewoners me in vertrouwen nemen en ik mijn conclusies had moeten trekken, drijft mijn passie me nog verder. Ik neem mijn man en twee dochters mee tijdens mijn vijfde bezoek. Zeven slopende dagen tracht ik hen veilig te houden, maar moet uiteindelijk van het toneel verdwijnen waarna ik getraumatiseerd vaststel dat terugkeren geen optie meer is.

Mijn verhaal is een eyeopener voor iedereen die de intentie heeft ‘goed te doen’ en neemt je mee op reis door mijn leven, van droom naar werkelijkheid, van hoop naar deceptie.

Cover:

De cover van dit boek laat een hond zien die in een deuropening staat. De tekst die op de cover staat ‘na twintig jaar terug naar Afrika, een passie die eindig bleek’ zorgt ervoor dat ik interesse krijg in dit boek.

Het verhaal:

Renata heeft nadat ze in contact is gekomen met penvriend Samuel een fascinatie voor Ghana. Als tweeëntwintig is reist ze voor het eerst in haar leven af naar Ghana.
Ze is zo gedreven om in deze wereld het beter te maken dat ze erna nog enkele keren afreist naar Kenia. Daar gaat ze ‘samenwerken’ met Celia.
In dit boek lees je het verhaal van Renata.

Wat vond ik ervan?:

Dit verhaal laat zich vanaf de eerste bladzijde lekker lezen. Je leest over Renata. Hoe zij als jong meisje een pen vriend krijgt genaamd Samuel en hierdoor een enorme fascinatie krijgt met Ghana.

De hoofdstukken in dit boek verspringen in tijd. Je leest steeds over een nieuwe tijd die Renata beleefd zowel in Zeist als in Ghana.

Renata beschrijft met veel details haar verblijf in Ghana. Zowel in haar tijd met pen vriend Samuel als later haar tijd bij Celia.

De band die Renata krijgt met de honden Kafka en Tommy zijn heel leuk beschreven. Je merkt in het verhaal echt dat Renata hen als trouwe vrienden zag.

Alle personages in het boek kan ik me goed voor de geest halen. Renata heeft ze goed beschreven waardoor ik me een goed beeld kan maken van de mensen die ze benoemt.

Wat mij opvalt in dit verhaal is het contrast van wat wij hebben en wat de mensen in Ghana hebben. Dit is echt een wereld van verschil. Ze zijn met de kleinste dingen blij.
Vooral in het stukje waar George mee met Renata naar Zeist gaat is goed te lezen hoe het verschil is.

Dit verhaal laat ook veel emoties zien. Renata heeft er met veel te maken gehad. Zowel het verlies van Boniface wat voor veel verdriet heeft gezorgd als haar vriendschap met George. Haar argwaan naarmate het verhaal verder gaat. En het verdriet dat ze de dingen niet verandert krijgt.

Dit is zeker een boek die ik aanraad om te lezen wanneer je net als Renata de liefde voor de medemens niet als vanzelfsprekend neemt.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *