Geen categorie,  Roman

Het zoeken van Vera – Peter Elshout

Ik zag in een oproep voorbij komen dat Uitgeverij Willowtreez bloggers zocht die het boek Zoeken van Vera van Peter Elshout wilden lezen in een blogtour. Ik heb ze meteen gemaild en mocht het boek lezen. Waarvoor mijn dank!

Gegevens van dit boek:

Titel: Het zoeken van Vera
Auteur: Peter Elshout
Uitgever: Uitgeverij WillowTreez
Aantal pagina’s paperback: 203
ISBN: 9789082555486

Auteur:

Peter Elshout (1979) debuteerde in 2014 met het kinderboek ‘Meesterspion’. hij is jarenlang leerkracht op een basisschool geweest en werkt tegenwoordig als docent levensbeschouwing op een lerarenopleiding.

Peter is getrouwd en is vader van drie jongens in de basisschoolleeftijd. De tijd die overblijft naast het werk en het gezin besteedt hij voornamelijk aan lezen. Hij houdt van boeken die hem aan het denken zetten. Dat kunnen mooie verhalen zijn, maar ook boeken over wetenschap of filosofie.

Korte Samenvatting:

De zestienjarige Vera loopt weg van huis. Ze is op zoek naar haar kleine broertje, Stijn. Dat hij moeilijk te vinden zal zijn weet ze heel goed, Stijn is namelijk al drie jaar dood. Een week later vindt Vera’s vader Johan haar dagboek. Hoe meer hij daarin leest, hoe meer hij beseft dat de tijd dringt om haar te vinden. Met hulp van de bijzondere mix van mensen die Vera in haar week van huis heeft ontmoet, gaat ook Johan op zoek naar antwoorden. Waar is Vera? En, misschien nog wel belangrijker: waar is Stijn?

Cover:

De cover is rood. Bovenaan is het alsof de kaft niet meer intact is en zie je een stukje van het geschreven schriftje. Voor mij zou deze cover in een boekhandel mij niet uitnodigen om het boek op te pakken.
De cover heeft wel iets van nostalgie voor mij. Daar ik vroeger ook een rood dagboekje had.

Het verhaal:

Vera is boek zoek naar haar broertje Stijn die overleden is toen hij nog maar drie jaar oud was. Vera ligt niet lekker op een lijn met haar beide ouders, die gescheiden zijn niet lang nadat haar broertje overleden is.
Vera heeft een vriendin Ishana die haar wilt helpen en haar onderdak voor een paar nachten aanbied, met toestemming van haar moeder. Hier ontmoet Vera ook oma Nani, die volgens Ishana een heks is. Vera kan ook bij tante Judith terecht, maar dit escaleert vrij snel. Tante Judith is enorm katholiek en Vera heeft het gevoel dat haar tante dit op haar wil overbrengen. Waar Vera is? Dat vraagt vooral vader Johan zich af.

Wat vond ik ervan?:

Ik had even nodig om in het verhaal te komen. Maar toen het me te pakken had, wilde ik alsmaar door lezen. Vooral de dagboekstukken van Vera. Ze is toch wel echt zoekende naar haar overleden broertje. Hier gaat naar mijn mening ook het verhaal over. Het verwerken van een overledenen in een gezin. Iedereen gaat hier toch anders mee om.

Het is een makkelijk verhaal om te lezen. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en de hoofdstukken zijn ook lang genoeg voor mij.

De personages in het boek worden goed beschreven. Je maakt kennis met vrienden van Vera maar ook met de oma van Ishana, tante Judith, Johan en Patricia. Hier krijg je ook een kijkje in de karakters van deze mensen. Hier zitten wel karakters tussen die je in het dagelijks leven ook tegen komt. Je komt ook in aanraking met verschillende nationaliteiten en religies.

De titel geeft aan: Het zoeken van Vera. Maar het is niet alleen de zoektocht van Vera die in dit boek naar voren komt. Maar er wordt ook naar Vera gezocht. Is er een leven na de dood? Bestaat reïncarnatie. Mooi dat een titel een dubbele betekenis kan hebben.

Met de verschillende religies die aan bod komen zoekt Vera verder naar haar broertje. En staat ze stil bij de levensvragen. Door dat je erover leest ga je er zelf ook over nadenken. Dus als dit de opzet is van het verhaal, dan heeft Elshout goed zijn best gedaan.

Leesfragment:

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek?
Lees dan zeker het inkijk exemplaar op bol.com

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *