Gottmer Uitgevers

Patroon – Marco Kunst

Samen met een groepje boekenwurmen doe ik mee aan een blog-bom rondom deze titel. Ik wil Uitgeverij Gottmer bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Patroon
Auteur: Marco Kunst
Uitgever: Gottmer
Aantal pagina´s: 190
ISBN: 9789025775988

Korte samenvatting:

‘Patroon’ is een indringend boek voor jongeren vanaf 13 jaar, over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en mysterieus familiegeheim. Marco Kunst (bekend van ‘Het verlangen van de prins’ en ‘Offline’) toont zich een veelzijdig auteur met dit diepgaande verhaal.

In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Wat vond ik ervan?:

Het heeft even geduurd voordat ik goed uit mijn woorden kwam als het om dit boek ging. Dit kinderboek is een boek met een verhaallijn die je niet in de koude kleren gaat zitten. Een die onder je huid kruipt en daar even blijft zitten. Een verhaal die je niet snel zal vergeten.

We lezen dit verhaal vanuit Mylo. Hij trekt veel op met zijn beste vriend Mees. Ze zijn vier handen op een buik. Waar de een is, is de ander. Wanneer de jongens zich vervelen dan willen ze nog wel eens gaan experimenteren. Totdat dit gruwelijk mis gaat en Mees dit moet bekopen met zijn leven. En Mylo? Die is getekend voor de rest van zijn leven. Deze laatste blijft over met een enorm schuldgevoel die hem lijkt op te vreten.

Samen met zijn opa gaat Mylo naar Amerika, op zoek naar zijn echte vader. Tijdens deze reis vindt opa zijn roots terug. Ook komt er tijdens deze reis een geheim naar boven die impact heeft gehad op de rest van het gezin. Zo´n enorme dat er meerdere rondlopen die overrompeld worden door schuldgevoel.

Zoals in de eerste alinea beschreven is dit verhaal me onder de huid gaan zitten. Ik had niet in de gaten hoe dit boek zou eindigen. En toen ik dacht dit is het einde kwam er zo´n plottwist aan te pas dat het boek een nog grotere meerwaarde heeft gekregen. Een mustread voor de leeftijdsgroep waarvoor dit verhaal geschreven is.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *