HarperCollins

Cilka’s keuze – Heather Morris

Ik kreeg een pers bericht van HarperCollins over het boek Cilka’s keuze. Mijn interesse was meteen gewekt doordat het verhaal zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en ik dit altijd indrukwekkende verhalen vind. Ik ben dus meteen gaan terug gaan mailen en heb me ook aangemeld voor de blogtour. Tot mijn verrassing mocht ik mee doen en het boek Cilka’s keuze van Heather Morris lezen.

Gegevens van dit boek:

Titel: Cilka’s keuze
Auteur: Heather Morris
Uitgever: HaperCollins
Aantal pagina’s paperback: 352
ISBN: 9789402704112

Auteur:

De Australische scenarioschrijver Heather Morris is jarenlang bevriend geweest met Lale en Gita, die na de oorlog naar Australië emigreerden. Ze was de eerste persoon aan wie Lale zijn levensverhaal toevertrouwde, omdat hij zich schaamde voor zijn rol in het kamp. Heather deed naar aanleiding van zijn verhaal onderzoek in Duitsland en Polen en kwam erachter dat Lale veel meer mensen redde dan alleen zijn Gita; doordat hij in zijn positie eten kon smokkelen, heeft hij tientallen mensen in leven gehouden. Deze bijzondere man stierf in 2007, toen hij negentig jaar oud was.

Korte Samenvatting:

Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz-Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden, maar na de bevrijding wordt haar dit aangerekend. Ze wordt gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke behandelingen doorstaan. En
weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op
haar rusten…
Cilka’s keuze is een verhaal over hoop en overleven. Cilka vindt steeds opnieuw de kracht om zichzelf staande te houden, ook al wordt ze dagelijks met de dood geconfronteerd. En wanneer Cilka een onbekende man, Ivan, verpleegt, ontdekt ze dat er ondanks alles ruimte in haar hart is voor liefde.

Cover:

De cover laat de achterkant van een vrouw zien met een koffer. Doordat je de vrouw niet van aanzicht ziet kun je er geen emotie uithalen. Wat ik alleen kan zien is dat ze statig rechtop staat. Ik meen dan meteen dat dit Cilka is. Omdat de titel aangeeft dat Cilka een keuze moet maken en in de tijd waar dit verhaal zich afspeelt moet je stevig in je schoenen hebben gestaan wil je een keuze kunnen maken.

Het verhaal:

Dit verhaal gaat over Cilka. Zij overleefd 3 jaar in een concentratie kamp in de Tweede Wereldoorlog. Zij word meteen door een SS officier uitgepikt waardoor ze in een positie komt waar ze al een keuze moet maken om te kunnen overleven. Zij laat zich gebruiken en misbruiken om deze ellendige tijd maar te kunnen overleven.
Nadat de Joden weer vrije mensen zijn wordt Cilka opgepikt. Ze zou het zonder nee te zeggen hebben gedaan met de vijand en ze weten niet of zij een spion is. Ze word veroordeeld tot vijftien jaar gevangenschap.

Wederom wordt ze door middel van een trein vervoerd, krijgt ze weer een nummer en leeft ze in gevangenschap. Ook hier valt ze op. En hierdoor moet ze meerdere malen keuzes maken om te blijven leven. Dit word niet door iedereen in dank af genomen.

Wat vond ik ervan?:

Ik heb van Heather al eerder het boek gelezen: de tatoeëerder van Auschwitz. Dit boek is op dezelfde manier geschreven. Ik waardeer de schrijfstijl van Heather. Ze heeft niet al te lange hoofdstukken en haar manier van vertellen vind ik erg prettig. Je kunt je ook de details die Morris verteld een beeld maken bij de personages die voorbij komen in het boek.

In dit verhaal van Morris worden stukken uit voorgaande boek gebruikt om terug te gaan naar het leven van Cilka tijdens haar verblijf in Auschwitz. Deze stukken zorgen ervoor dat je Cilka’s keuzes uit die tijd ook begrijpt. Je krijgt een kijkje in haar leven van dat moment.

Het verhaal van Cilka heeft me wel een paar keer laten nadenken. Hoe kan een jonge vrouw van zestien jaar die keuzes maken die ze heeft gemaakt en er niet aan onderdoor gaan?  Ze wordt direct opgemerkt door een SS officier en vanaf die tijd moet ze voor hem dienen. Dit wordt later gezien als heulen met de vijand waardoor Cilka een straf krijgt van vijftien jaar gevangenschap. Hiervoor word ze naar een kamp in Siberïe gebracht.

Zowel in het concentratiekamp als in het kamp waar ze nu overleefd maakt ze vrienden. Ook voor hen maakt ze keuzes. Ze is echt iemand met het hart op de goede plek. Het zijn maar barre omstandigheden waar Cilka zich in weer staande te houden.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *