Geen categorie,  HarperCollins

Stille Wateren – Eva Nagelkerke

Ik kreeg van HarperCollins een persbericht over het boek Stille Wateren van Eva Nagelkerke. De tekst die in dit persbericht stond sprak me enorm aan en heb er meteen op gereageerd. Ik mocht het boek al vooruitlezen, waarvoor mijn grote dank!

Gegevens van dit boek:

Titel: Stille Wateren
Auteur: Eva Nagelkerke
Uitgeverij: HarperCollins 
Ebook
ISBN: 9789402758412

Auteur:

Eva Nagelkerke is het pseudoniem van twee schrijvende zussen. Alexandra en Victoria Nagelkerke schreven eerder al twee thrillers onder het pseudoniem Eva Monté. Voor Storytel Original schreven ze een tiendelige dramaserie, De mooiste tijd van je leven, die wekenlang in de top 10 best beluisterde series stond.

Korte Samenvatting:

Sophie is negenentwintig en woont nog bij haar ouders. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft.
Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd?
Is zij werkelijk het monster waar de kranten vol van stonden?
De zoektocht naar de waarheid brengt Sophie en haar omgeving aan het wankelen en zorgt ervoor dat grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt, speelt een manipulatief spelletje met haar…
Stille wateren is een ijzingwekkende thriller die onder je huid kruipt, die je in een noodvaart uitleest en die je nog dagenlang achtervolgt.

Cover:

De cover heeft een open lichte kleur. Wit met geel. De gele bloemen kan ik terug vinden in het feit dat Sophie in een bloemenzaak werkt. Als ik alleen op de cover had moeten kiezen dan had ik niet voor dit boek gekozen.

Het verhaal:

Sophie heeft een aantal jaar geleden iets ergs gedaan. Ze heeft haar huisgenote Annet gewurgd in hun gezamenlijke huis. Ze heeft zelf 1-1-2 gebeld en is erna voor een aantal jaar naar de gevangenis gegaan en heeft erna nog in een kliniek doorgebracht.
Nu mag ze onder toeziend oog van haar ouders thuis wonen. Wel moeten zij iedere mogelijke verandering meteen kunnen opmerken zodat Sophie niet weer de fout in gaat. Ze krijgt dan ook van haar ouders geen enkele ruimte. Als zit vast aan een routine die wekelijks hetzelfde is. Moeder regelt de medicatie van Sophie. Vader is de taxi van Sophie. Overal waar zij heen moet brengt en haalt vader haar op. Mocht vader dit niet lukken dan doet haar broer Oscar dat voor haar. In haar wekelijks routine zit ook op dinsdag wandelen en pannenkoeken eten met haar broer. Ze hebben een goede band samen.
Sophie werkt vier ochtenden in de week in een bloemenzaak. Ze heeft het hier enorm naar haar zin. Ook omdat ze hier wat ruimte heeft en gewoon zichzelf kan zijn.
Op een dag komt een oude vriendin in de winkel, genaamd Isa. De vriendschap wakkert langzaam weer aan, wat moeilijk gaat daar Sophie geen enkele ruimte heeft. Samen met Isa duikt ze in het dossier over de moord op Annet. Hierdoor raakt Sophie heel erg in verwarring. Daarbij speelt iemand een spelletje met haar, waardoor ze het gevoel heeft dat ze weer terug bij af is en opnieuw een inzinking krijgt.

Wat vond ik ervan?:

Annet en Sophie worden goed beschreven. Je kunt je een echt beeld bij de meiden maken. De andere mensen die er wel eens over de vloer kwamen worden minder uitgewerkt, maar dit vind ik absoluut niet storend. Daar Annet en Sophie de hoofd personages zijn.
De vriendschap van Annet en Sophie is er nooit echt geweest. Dit naar mijn idee omdat Annet extravagant was en Sophie heel integer. Ze zaten beide op een hele andere lijn.

Nadat Sophie uit de gevangenis en de kliniek weer thuis komt wonen merk je dat moeder enorm haar best doet om Sophie in ‘toom’ te houden. Je kunt de ergernis die van Sophie uitkomt vaak zo uit het verhaal ophalen dat je met een glimlach deze thriller leest. De band tussen vader/moeder en Sophie is sinds ze terug is anders. De personages van vader en moeder worden ook goed uitgewerkt. Je maakt echt deel uit van het gezin. Ze heeft wel een goede band met haar broer Oscar, waarmee ze ook kan praten zelfs over de dingen die thuis niet besproken mogen worden.

Ik vind het mooi om te lezen dat Sophie toch nog een kans krijgt doormiddel van het werken in de bloemenzaak van Jacobien, die in het dorp ligt. Sophie en Jacobien krijgen al vrij snel een goede band. Sophie heeft het gevoel heel goed met Jacobien te kunnen praten. Jacobien spoort Sophie dan ook als een van de eerste aan om eens naar haar verleden te kijken. Maar nu ook weer word Jacobien niet helemaal uitgewerkt. Ook bij dit personage vond ik dat niet heel erg. Daar ze vaak zodra Sophie de winkel in kwam met bezorgen van bloemen ging beginnen.

Wauw wat een verhaal! Dit boek had me vanaf de eerste pagina meteen te pakken. Ik wilde maar doorlezen om erachter te komen of de twijfel van Sophie klopte. Eva Nagelkerke heeft een fijne schrijfstijl. De hoofdstukken springen van het heden naar het verleden, ze zijn lekker vlot geschreven en zijn niet te lang.

Ik heb enorm genoten van het plot. Hoe alle lijntjes bij elkaar uit komen en dan nog een verrassend einde hebben die ik absoluut niet heb zien aankomen.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *