De Jaagster – Kate Quinn
Ik zag in een persbericht van HarperCollins voorbij komen dat zij het boek De Jaagster van Kate Quinn gingen uitbrengen. Hierop ben ik meteen gaan mailen. Ik ben altijd zeer geinteresseerd in verhalen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen. Mijn dank is dan ook groot dat ik dit boek voor hen mocht lezen.
Gegevens van dit boek:
Titel: De Jaagster
Auteur: Kate Quinn
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 512
ISBN: 9789402703429
Auteur:
Kate Quinn studeerde aan de universiteit van Boston. Ze heeft diverse historische romans op haar naam staan, waaronder Het Alice-netwerk, dat zeer goed werd ontvangen en o.a. werd opgepikt door Reese Witherspoons Book Club. Haar boeken zijn in verschillende talen vertaald.
Korte samenvatting:
Het is 1946. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham is erop gebrand de vrouw te pakken te krijgen die bekendstaat als die Jägerin – de jaagster. De vrouw heeft gruwelijke misdaden gepleegd, maar daarnaast wordt Ian gedreven door een heel persoonlijke reden. Het lijkt een onmogelijke opgave om haar te vinden, tot hij Nina Markova ontmoet, een Russische pilote die tijdens de oorlog in vijandelijke handen viel maar wist te ontsnappen. Zij is de enige die ooit oog in oog heeft gestaan met de jaagster en het heeft overleefd.
Ondertussen maakt de zeventienjarige Jordan in Amerika kennis met de nieuwe verloofde van haar vader, een vrouw met een licht Duits accent en een verleden waarover ze niet wil praten…
Cover:
De cover doet zich iets donker aan, wat ook wel logisch is als je denkt aan het thema van dit boek. Je ziet een vrouw gekleed in het zwart staan, onherkenbaar. Je ziet bovenin ook een vliegtuig wat ik wel een mooi concept vind als je het verhaal gelezen hebt snap je waarom.
Het verhaal:
Dit verhaal gaat over de levens van Ian, Tony en Nina. Zij vormen samen een onderzoeksteam op zoek naar de jaagster. Samen kruisen zij stad en land af om achter de verblijfplaats van mensen te komen die in de oorlog ervoor gezorgd hebben dat Joden het niet overleefd hebben.
Dan heb je nog Dan en Jordan. Vader en dochter die samen in de Antiekzaak van Dan werken. Jordan zit ook nog op school en heeft als grootste hobby fotograferen. Haar vader ziet haar het liefst achter de toonbank van zijn zaak wanneer Jordan afgestudeerd is. Is dit wel wat zij wil?
Dan word verliefd op Anneliese. Dit lijkt zeer serieus te zijn en al snel wonen Anneliese en haar dochter Ruth bij Dan en Jordan. Samen vormen zij een gezien. De ‘zusjes’ kunnen het heel goed met elkaar vinden. Maar vanaf dag een heeft Jordan een onderbuik gevoel wat betreft haar stiefmoeder.
Wat vond ik van dit verhaal?:
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Ian, Nina en Jordan. Doordat je van ze alle drie informatie krijgt is het verhaal volledig. Je leest over alle drie de personen over hun leven, hun verleden en het heden. Ik vind het mooi zoals je kunt lezen over het verleden van Nina, als nachthex. Er word je veel informatie gegeven over de opleidingen en erna het werken als Russische pilote.
In dit verhaal is er ook plek voor de liefde. De vader van Jordan die nieuw geluk vind met Anna. Jordan die heel veel liefde heeft voor haar zusje Ruth. Dit word je heel duidelijk in dit verhaal.
Ik vind alle boven genoemde personages goed uitgewerkt. In ieder hoofdstuk van zowel Nina, Ian en Jordan krijg je genoeg informatie over de personen waarmee de ‘hoofdpersonage’ van dat stuk omgaat.
Ik vond het plot wel wat voorspelbaar, daar je als lezer al snel in gaten hebt wie Lorelei Vogt is. Dit mocht echter de pret niet drukken want er gebeurd veel in het verhaal. Kate Quinn heeft een prettige schrijfstijl waardoor je wilt blijven lezen in dit boek. Ze laat geschiedenis, non-fictie en fictie met moeite door elkaar vloeien.
Ik was enorm getriggerd door dit boek. Ik ben een enorme fan van verhalen uit deze tijd. Dit boek heeft aan mijn verwachtingen voldaan.