HarperCollins,  Uitgeverij HarperCollins

De vrouwen van de zeepmakerij – Het recept van dromen – Farina Eden

Alleen deze cover laat mijn feelgood-hart al sneller kloppen. Ik wil HarperCollins bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Het recept van dromen
Auteur: Farina Eden
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina´s: 384
ISBN: 9789402710465 

Korte samenvatting:

Het jaar is 1865. Hanna maakt in de zeepziederij van haar vader al op jonge leeftijd kennis met de kneepjes van het zeep maken. Ze heeft talent en frisse ideeën, maar die worden door haar vader weggelachen. Als vrouw maakt ze geen enkele kans om serieus genomen te worden. Dat houdt haar echter niet tegen, en in het geheim ontwikkelt ze nieuwe recepten voor heerlijk geurende zeep.
Wat ze ook geheimhoudt is haar liefde voor Louis, de zoon van de dokter. Als hun relatie door allerlei intriges in gevaar komt en haar broer ernstig ziek wordt, komt haar hele bestaan op losse schroeven te staan. Maar Hanna besluit te vechten – voor haar liefde én voor haar droom ooit een eigen zeepmakerij te hebben.

Wat vond ik ervan?:

We gaan in dit verhaal terug in de tijd, naar het jaar 1865. Hanna maakt doordat haar vader een zeepziederij heeft vanaf jonge leeftijd al kennis op van de kneepjes van het vak. Ze heeft het inzicht en barst van de frisse ideeën, alleen wil haar vader hier niet zoveel van weten. Als vrouw maak je in die tijd niet echt de kans om je serieus genomen te worden in de zakenwereld. Maar dat houdt Hanna niet tegen. Een groot geheim dat ze meedraagt is haar liefde voor Louis, de zoon van de dokter. Hun relatie moet de nodige beproevingen bestaan, is deze gedoemd te mislukken?

Hanna is een dappere, gedreven vrouw die weet wat ze in het leven wilt. Het op het oog stille meisje heeft inhoud en dat maakt haar voor mij een sterk personage die veel aankan. Door het gekonkel om haar heen wordt ze soms van de wijs gebracht maar naderhand ziet ze toch de ware aard.

De vriendinnen van Hanna, Sofie en Henriëtte hebben ook hun eigen verhaallijn in dit verhaal. Sofie heeft als jong meisje al veel meegemaakt en mag in haar handen knijpen dat ze is opgenomen in een warm pleeggezin. De liefde die ze daar ontvangen heeft zorgt dat ze duidelijk weet wat ze in de toekomst wilt.
Henriëtte is het minst geliefde personage voor mij. Deze dame zit vol snode plannen en intriges. Maar dit maakt wel dat het verhaal verschillende wendingen en plottwisten krijgt.

Hoe Hanna keer op keer tegen d´r vader in gaat in de ziederij vind ik benoemenswaardig. Zij weet wat gedaan moet worden echter is vader diegene die de beslissingen maakt. Wat ik grappig vind is dat hoe vaak ze de deksel op de neus krijgt deze dame fier overeind blijft staan en door gaat alsof ze niet gekrenkt is. Een heerlijk eerste deel in deze reeks en ik kijk uit naar het tweede.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *