Al mijn geheimen – Lynn Austin
Ik zag op social media een oproep voorbij komen of er bloggers waren die interesse hadden om in het launch-team te komen van de historische roman van Lynn Austin. Ik wil Uitgever KokBoekencentrum bedanken voor het manuscript dat ik heb mogen ontvangen.
Gegevens van dit boek:
Titel: Al mijn geheimen
Auteur: Lynn Austin
Uitgever: KokBoekencentrum
Aantal pagina´s: 464
ISBN: 9789029736411
Korte samenvatting:
In de familiesaga ‘Al mijn geheimen’ vertelt Lynn Austin het verhaal van drie vrouwen die op zoek zijn naar geluk ten tijde van de Gilded Age. Wanneer haar man onverwacht overlijdt en haar niets nalaat van zijn grote fortuin, slikt Sylvia haar verdriet weg en doet ze er alles aan om haar dochter Addy te ontzien. Als ze een goede, rijke echtgenoot voor haar vindt, hoeft er misschien wel niets aan hun welgestelde leefstijl te veranderen.
Sylvia’s schoonmoeder Junietta heeft echter een heel ander leven voor haar schoon- en kleindochter in gedachten. Een leven ver weg van de verwachtingen van de maatschappij. Maar om deze droom een kans te geven, moeten Sylvia en Junietta eerst in het reine komen met hun pijnlijke verleden. Alleen door hun geheimen aan het licht te brengen, is er hoop op een toekomst die nog beter is dan ze ooit hebben durven dromen.
Wat vond ik ervan?:
In deze historische roman maken we kennis met drie generaties Stanhope vrouwen. Adelaide verliest in dit verhaal haar vader aan een onverwachtse dood. Haar moeder Sylvia verliest haar man en Junietta verliest haar zoon. Wanneer het testament van A.B. voorgelezen wordt rammelt hun hele hebben en houden. Er moet met spoed iets gedaan worden aan de toekomst waar de vrouwen nu naar kijken. Adelaide moet met een goede huwelijkskandidaat trouwen willen ze het grote herenhuis kunnen redden van de ondergang. Waar Sylvia haar dochter op iedere mogelijke manier aan mannen voorstelt is Junietta niet van plan hierin mee te gaan. Zij wil dan Addy (Adelaide) zo vrij moet zijn dat ze verliefd mag worden op elke man. Ze is dan ook niet voor een gearrangeerd huwelijk voor het kleindochter.
Junietta verkeerd niet meer in hele gezonde staat en voelt zich dan ook genoodzaakt om bepaalde geheimen aan het licht te brengen. Hierdoor hoopt ze Sylvia en Addy op een ander pad te krijgen. Junietta heeft geen makkelijk leven gehad nadat ze voor een keus is gesteld die ze amper als achttienjarige heeft kunnen maken zonder beïnvloed te worden. Maar door deze keuze is ze wel de vrouw geworden die ze nu is. Ze heeft een stichting opgezet die weduwvrouwen met kind steunt maar ook jonge vrouwen die moeder worden de hulp biedt die ze nodig hebben.
Wanneer na Junietta ook Sylvia iets over haar verleden gaat vertellen weet Addy niet wat ze hoort over haar moeder. Sylvia wordt ijskoningin genoemd en zo heeft Addy haar moeder ook altijd gezien. Maar nu weet ze dat dit puur een façade is. Sylvia heeft veel meegemaakt en dit heeft haar gemaakt zoals ze nu is. Het kost dan ook veel moeite en tijd om dit pantser te breken. Maar wanneer dit dan gebeurd merk je dat het een liefdevolle vrouw is.
Adelaide voelt een druk nu zij ervoor kan zorgen dat het Stanhope imperium blijft bestaan. Ze doet wat haar moeder van haar vraagt, soms met lichte tegenzin, maar je gaat niet tegen je moeder in. Haar oma neemt haar mee op excursies langs plekken die gefinancierd worden door haar stichting. Hier ziet Addy hoe het er aan de andere kant van de medaille aan toe gaat. Junietta is er op gebrand dat Addy beide kanten ziet, omdat het meisje niet anders voor ogen heeft gehad dan dat ze zou trouwen door middel van een gearrangeerd huwelijk en dat haar enige doel zou zijn om een erfgenaam te baren.
Een zoektocht voor de vrouwen. Waar ze met steun van elkaar doorheen komen. We krijgen vanuit drie perspectieven input over het leven dat ze leven. En de keuzes die ze gemaakt hebben of nog moeten maken. Ook zijn we getuigen van de momenten waarop ze tot inkeer komen of bepaalde gevoelens ervaren die nieuw voor ze zijn.
Een roman dat zich makkelijk laat lezen. We gaan terug naar 1898 en lezen hoe het er toen aan toe ging. Van gearrangeerde huwelijken tot liefdadigheidsballen maar ook dinertjes aan huis waar de high society voor uitgenodigd werden. Maar ook op pad gaan met een chaperonne, want als vrouw zijnde alleen weg gaan dat was uit den boze. De mannen beslissen en de vrouwen volgen. Zoals je leest heel anders als hoe het er nu aan toe gaat. Een heerlijk uitstapje naar het verleden.