Uitgeverij Balans

Trompettist in Auschwitz – Dick Walda

Ik zag een persbericht in mijn mail van Uitgeverij Balans voor het boek ‘Trompettist in Auschwitz’. Door dit bericht had ik meteen interesse in het boek en ik wil de uitgever dan ook bedanken voor de epub die ze me gestuurd hebben.

Gegevens van dit boek:

Titel: Trompettist in Auschwitz
Auteur: Dick Walda
Uitgever: Balans
Epub
ISBN: 9789463820905

Auteur:

Dick Walda groeit op in een arbeidersgezin te Amsterdam. Hij gaat naar de MULO, waar hij enkele jaren een grafische opleiding volgt. Na een aantal omzwervingen gaat hij schrijven.
Voor de NOS schrijft hij de zesdelige serie De Wolvenman (1974), de enige serie die de NOS in die tijd produceert. De Wolvenman gaat over de problematiek die Walda ziet in het ouder worden; het vereenzamen en het verliezen van een maatschappelijke functie. In de serie wordt deze problematiek gerepresenteerd door hoofdpersoon Otto Atsma. Atsma is het soort personage dat regelmatig terug komt in het werk van Walda; de underdog. Dit thema kan gezien worden als de rode lijn in zijn werk.
Dick Walda is actief geweest binnen de radio en televisie wereld vanaf eind jaren zestig tot begin jaren negentig. Begin jaren negentig schrijft hij nog enkele hoorspelen voor de NOS en de IKON.

Korte Samenvatting:

Herinneringen van de Nederlandse musicus (1920-1996) in het vernietigingskamp Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Cover:

De cover laat een grijs plaatje zien. Je ziet een muur vol met wortels en takken. Op de voorgrond staat een mooie koperen trompet. Een mooie cover voor dit boek.

Het verhaal:

Dit verhaal gaat over Lex van Weren vanaf dat hij in aanraking komt met de term Joden die niet gewenst zijn. Dit verhaal verteld zijn leven vanaf de MULO tot aan zijn terug keer in Amsterdam. Wat hij allemaal moet meemaken in de kampen en waar hij verschillende keren door het oog van de naald kruipt.

Wat vond ik ervan?:

Dit verhaal wordt verteld vanuit Lex. Hij heeft in verschillende gesprekken met Dick Walda over zijn tijden verteld in het kamp. Het is voor mij, ook na het lezen van verschillende boeken over dit thema, nog steeds ongelooflijk wat er allemaal in die tijd gebeurd is. Ik kan het nog steeds niet bevatten.

Dit boek gaat over het leven van Lex. Hoe machteloos en verbouwereerd hij zich gevoeld heeft in tijden van de oorlog. En hoe zijn trompet zijn leven gered heeft.

‘Ik heb soms, letterlijk en figuurlijk, geen woorden voor mijn herinneringen’. Dit is een zin uit het verhaal van Lex. En deze zin heeft voor mij veel betekenis. Wat moet het een hel zijn geweest voor de mensen die in deze tijden geleefd hebben en die niet weten wat de volgende dag, laat staan het volgende uur gaat gebeuren.

Dit is een verhaal met informatie over de Tweede Wereldoorlog. Ik heb al veel van dit soort verhalen gelezen, maar deze is op een prettige manier op papier gezet. Het verhaal laat zich makkelijk lezen, ook al zijn de gebeurtenissen uit die tijd gruwelijk. Zeker een aanrader voor lezers die van boeken met dit thema houden.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *