Uitgeverij Blossom Books

TBS – Natasza Tardio

Ik mocht deze thriller lezen. Ik wil Uitgeverij Blossom Books bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: TBS
Auteur: Natasza Tardio
Uitgever: Blossom Books
Aantal pagina’s paperback: 175
ISBN: 9789463491686

Korte samenvatting:

De moeder van Maya werkt in een tbs-kliniek en maakt opeens veel meer overuren dan vroeger – waarom gedraagt ze zich zo raar? Als Maya op een dag de krant leest, krijgt ze het antwoord: in het artikel wordt gesproken over grensoverschrijdend gedrag door een medewerker van de tbs-kliniek in haar woonplaats. Die medewerker is zonder twijfel Maya’s moeder. Ze heeft een affaire met een tbs’er, en hij kan elk moment vrijkomen.
Als Maya’s moeder doodleuk verkondigt dat die gevaarlijke moordenaar bij hen komt wonen, is de maat voor Maya vol. Hij moet weg. Koste wat het kost.

Wat vond ik ervan?:

In dit verhaal maken we kennis met Maya. Ze woont samen met haar ouders, Miriam en Rick, haar broer Sem woont op kamers in Groningen. Maya heeft een goede band met haar moeder. Maar op een gegeven moment verandert haar moeder, Maya krijgt hier een onderbuik gevoel van, want er klopt iets niet. Uiteindelijk komt de aap uit de mouw. Haar moeder, die als sociotherapeut werkt in een TBS kliniek, wordt op non-actief gezet daar zij een relatie is aangegaan met een patiënt. Op dat moment valt het rustige leventje van Maya uit elkaar. 

We lezen dit verhaal vanuit het oogpunt van Maya. Hierdoor krijg je ook met verschillende emoties te maken die deze tiener voelt. Deze vind ik mooi uitgewerkt. Vooral het ongeloof dat Maya jegens haar moeder voelt kon ik voelen door het verhaal te lezen. Ze voelt zich niet gehoord, ze staat tussen haar ouders in. De onmacht die met deze emotie naar voren komt wordt mooi neergezet door Natasza Tardio. 

Maar ook is er nog plaats voor de echte puber-struggles. Verliefdheid, vriendschappen, jaloezie en pesterijen. Het komt allemaal voorbij. En zelfs komt het Coronavirus nog even om het hoekje kijken, wat toch wel echt een thema van nu is. 

Je leest wat de relatie van de moeder voor impact heeft op het gezin. Het maakt een jarenlang huwelijk kapot en moeder Miriam mag niet meer in dit beroep werken. Ik weet dat dit verhaal gaat om de moeder die een relatie heeft met een patiënt die ze uiteindelijk onder haar dak laat wonen samen met haar puberende dochter. Maar ik vroeg me soms wel af waarom vader zo weinig in beeld kwam. Hij moet zich toch ook zorgen maken om zijn dochter? 

Ik had in eerste instantie niet door hoe het boek zou gaan eindigen. Ik was te gefocust op een persoon. Voor mij dus een verrassend einde wat er dan ook voor zorgt dat ik dit boek hoog beoordeel. 

De relatie die Maya met zowel haar vader als haar moeder heeft komt ter sprake. De theemomentjes die moeder en dochter vroeger hadden deden me denken aan de momenten die ik zelf met mijn moeder altijd had nadat ik thuis kwam uit school. Dan was er eerst tijd voor een kop thee waarna ik naar mijn kamer vertrok om huiswerk te maken. Leuk dit herkenningspunt in het verhaal. 

Deze recensie is reeds verschenen bij Perfecte Buren.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *