Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

De violist van Birkenau – Mike van Hoecke

Ik ben een groot fan van boeken waarin de Tweede Wereldoorlog een rol spelen. Toen ik dit boek voorbij zag komen was ik meteen fan, die cover alleen is al fascinerend. Ik wil Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: De violist van Birkenau
Auteur: Mike van Hoecke
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Aantal pagina’s: 130
ISBN: 9789463932684

Korte samenvatting:

Wanneer Marc Hessels een concert bijwoont van de oude cellovirtuoos Antonovitsj, staart de muzikant Marc geschrokken aan. Hij meent in Marc een groot violist te herkennen die jaren geleden werd omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Nadat Antonovitsj het volledige verhaal vertelt, kan Marc het gevoel niet van zich afschudden dat het over zijn afstandelijke vader gaat. Maar hoe kan dat, want die leeft nog en heeft nooit viool gespeeld, laat staan een vernietigingskamp overleefd. Welke geheimen draagt Marcs vader met zich mee? De violist van Birkenau is een roman over hartstocht en wreedheid. Hartstocht die te vinden is in muziek, wreedheid die te vinden is in de mens. Niettemin zien we hoe er binnen een wrede wereld ruimte blijft voor liefde, en hoe iemands passie ook kan omslaan in afkeer. 

Wat vond ik ervan?:

De cover van dit boek zorgde ervoor dat ik gefascineerd werd. Ik heb sowieso een zwak voor dit soort verhalen en als de cover dan ook nog spreekt dan ben ik helemaal om.

Wanneer Marc een concert bijwoont staart de muzikant hem geschrokken aan. Hij denkt in Marc een violist te herkennen die hij jaren geleden in Birkenau heeft gezien. Echter is deze toen omgebracht, dus kan het niet. Wanneer de muzikant hem het hele verhaal vertelt is Marc gefascineerd en wil hij weten hoe het nu precies zit. Maar dat is moeilijk, want de vader van Marc is afstandelijk en praat niet graag over zijn verleden.

Dit boek speelt zich af in het verleden en heden. Hierdoor wordt het verhaal vanuit twee kanten belicht. Soms vond ik het ook wel wat verwarrend wat ik te lezen kreeg. Maar naarmate ik dan weer doorlas snapte ik het geheel.

Het is een verhaal vol vriendschap, liefde, overleven en doorleven. Een verhaal dat voor mijn gevoel voort kabbelde waardoor ik het niet echt de diepte in ging, dat vind ik wel jammer. Het verhaal leest makkelijk en uiteindelijk zorgt de schrijver ervoor dat de puzzelstukjes in elkaar vallen.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *