Rodrigo de Ruige en Hummel zijn hulpje – Michael Ende & Wieland Freund
Samen met Britt mocht ik het avontuur van Rodrigo de Ruige lezen. Ik wil Uitgeverij De Fontein bedanken voor het recensie-exemplaar.
Gegevens van dit boek:
Titel: Rodrigo de Ruige en Hummel zijn hulpje
Auteur: Wieland Freund
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s: 205
ISBN: 9789026150678
Korte samenvatting:
Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje is het nieuwe boek vol avontuur van Michael Ende, de schrijver van Het oneindige verhaal. Na zijn dood maakte kinderboekenauteur Wieland Freund het verhaal af. Voor kinderen vanaf 6 jaar, met illustraties in kleur.
Hummel is ervan overtuigd dat er een stoere ridder in hem schuilt. Daarom wil hij in de leer bij de meest gevreesde schurk van het land: roofridder Rodrigo de Ruige. Hummel weet alleen niet dat Rodrigo zich het liefst in zijn kasteel schuilhoudt, omdat hij in werkelijkheid een bangerik is. Het laatste wat hij kan gebruiken is een nieuwsgierig jongetje dat met hem op avontuur wil! Om van Hummel af te komen, daagt de ridder hem uit voor een dapperheidstest. Had hij dat nou maar niet gedaan…
Wat vonden wij ervan?:
In dit verhaal maken we kennis met Hummel en zijn ouders. Zij hebben samen een poppentheater. Op een avond als ze weer in hun wagen op weg zijn verdwijnt Hummel. Zijn ouders zijn radeloos. Maar Hummel niet. Hij is van plan om een ruige ridder te worden. En waar kun je dan beter naartoe gaan dan naar de beruchte Rodrigo de Ruige?
Want ons meteen opvalt is de gedetailleerde cover. Je ziet er een jongen op die gehuld is in een pak van allerlei verschillende kleurtjes. In de bomen zitten dieren verwerkt en doorlopend zie je boven op een hoge berg een kasteel. Over de cover alleen al kun je een verhaal vertellen!
Wanneer je vervolgens het boek openslaat zie je plaatjes met de namen van de personages eronder. Dit vinden wij wel echt leuk, want je krijgt hierdoor meteen een beeld van de personages.
“Mam, heb je dit gezien? Bijna al deze mensen in het boek hebben oren die niet zo plat als ons tegen het hoofd aan zitten”. -Britt-
Het boek is verdeeld in zestien hoofdstukken. Hierdoor hebben wij het boek verdeeld over enkele dagen. Dit is makkelijker maar stiekem ook wel spannender vindt Britt. Want vaak eindigt een hoofdstuk ‘open’ waardoor je vol spanning moet wachten op het volgende leesmoment. Een soort van cliffhanger voor kids.
De illustraties in dit boek zijn net zo kleurrijk en gedetailleerd als de cover. De consequent doorgevoerde stijl maakt dit boek tot een mooi geheel. Ook de teksten die naast de platen staan vertellen je aanvullend iets over wat er te zien is, hierdoor wordt de fantasie flink geprikkeld en dat maakt voor Britt dat ze het verhaal zelf verder invult.
Een groot pluspunt aan dit boek wat ik, als volwassene, vind is dat het verhaal mooi opgebouwd wordt. Je maakt kennis met de personages, er vormt zich een beeld. Maar ook de omgeving en de wagens, dieren en avonturen worden je in geuren en kleuren verteld.
Midden in de donkere middeleeuwen, midden in de week en bovendien midden in de nacht reed een hoge, rechthoekige wagen, getrokken door drie ezels, hotsend en hobbelend over een weg vol kuilen en plassen.
Hiermee begint het verhaal. Ik vond het zo duidelijk weergegeven en Britt gaf aan dat ze meteen moest denken aan het bos wanneer het donker is. Haar vermoeden dat het over het bos gaat baseert zij hier uit het ‘hotsend en hobbelde wegdek’. Verder in het verhaal klopt het inderdaad. Wanneer je in het begin van je boek al, met de eerste geschreven regels, zo’n beeld bij kinderen kunt oproepen dan ben je goed bezig.
Het verhaal bevat ook veel spannende momenten waarin je als lezer in aanraking komt met bijvoorbeeld draken. Hier worden meer donkere kleuren voor de illustraties gebruikt. Het geeft wel meteen een bepaald soort gevoel en sfeer in combinatie met het geschreven avontuur.
Hummel is er van overtuigd dat hij een ridder kan worden net zoals Rodrigo is. Hij haalt er dan ook veel capriolen voor uit om zich te bewijzen. Wat er alleen maar voor zorgt dat hij zichzelf steeds meer in de nesten werkt.
Deze recensie is eerder verschenen bij Perfecte Buren.