Uitgeverij Elikser

Niet alle kleine meisjes worden groot – Josje Swinkels

Ik kreeg van Josje een dm op mijn instagram of ik mee wilde lezen in de zomertour rondom haar boek. Ik wil haar maar ook Uitgeverij Elikser bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Niet alle kleine meisjes worden groot
Auteur: Josje Swinkels
Uitgever: Elikser
Aantal pagina´s: 355
ISBN: 9789463655255

Korte samenvatting:

Als Rosalie en Arjan hun dochtertje Lisa na negen maanden ziekenhuis, voor het eerst mee naar huis mogen nemen, zijn ze dolblij maar ook bezorgd.

De gevolgen van de extreme vroeggeboorte zijn groot. Lisa is volledig afhankelijk van sondevoeding, maar Rosalie is vastberaden haar dochtertje te leren eten.

Terwijl Arjan vlucht in zijn werk, moet Rosalie noodgedwongen haar plan bijstellen.

Ze leert dat het leven niet maakbaar is en krijgt van haar kleine Lisa de mooiste levensles ooit.

Wat vond ik ervan?:

Rosalie en Arjan krijgen na hun zoon Siem dochter Lisa, echter komt zij te vroeg ter wereld. De eerste negen maanden van haar leven verblijft Lisa dan ook in het ziekenhuis. Wanneer Lisa dan eindelijk mee naar huis mag zijn Arjan en Rosalie ontzettend blij, maar ergens heerst er ook bezorgdheid.
De gevolgen die de vroeggeboorte met zich meebrengen zijn groot. Lisa is volledig afhankelijk van sondevoeding. Rosalie is vast besloten om Lisa te leren eten. Arjan vlucht in zijn werk, waardoor Rosalie de zorg over Siem en Lisa alleen moet dragen.

Dit verhaal heeft me vanaf de eerste pagina te pakken. De emotie die Josje weet te verweven in haar schrijfstijl laat mijn moederhart voelen. Ik voel de blijdschap, onmacht, verdriet en vastberadenheid met volle teugen binnen komen. Lisa weet gaandeweg haar leven stappen te zetten en ze ontwikkelt zich tot een vrolijk meisje. Daar waar Rosalie ook ziet dat Lisa achterblijft bij heel veel dingen is ze blij met iedere stap die haar dochter maakt.

De passage waar de mondhoeken van Lisa omhooggaan en de eerste keer naar haar moeder lacht bezorgde mij kippenvel. Ik beleefde het moment met de moeder mee.
We worden meegenomen naar ieder onderzoek, ziekenhuisbezoek, fysio afspraak en dergelijke. Wat mij vooral opvalt is de altijd maar positieve houding van moeder. Ergens voel je dat de boog niet altijd gespannen kan blijven, dit is voor niemand goed.

Wanneer dan daar de man met de hamer komt, gaan we even mee in het welzijn van moeder. Dit is zeker een zijlijn die je mee moet bewandelen want we bekijken die boek door de ogen van deze liefhebbende vrouw. Ze knokt zich een weg terug en dat maakt dat ik alleen maar meer respect heb gekregen. Want waar veel mensen zich door tegenslagen laten tegenhouden, weet deze vrouw met rechte rug overeind te blijven staan.

Een roman uit het hart geschreven en dat voel je door ieder hoofdstuk heen. Een boek dat je meeneemt door verschillende emoties heen. Een kijkje in het het leven van dit gezin vol liefde.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *