Fietsen zonder banden – Frederik de Vos
Ik zag dit boek voorbij komen bij bookstagrammers die ik volg. Ik was meteen geinteresseerd daar ik graag boeken lees met het thema Tweede Wereldoorlog.
Ik heb Uitgeverij Gopher een mail gestuurd en kreeg vrij senl antwoord. Bedankt voor het opsturen van dit recensie-exemplaar.
Gegevens van dit boek:
Titel: Fietsen zonder banden
Auteur: Frederik de Vos
Uitgever: Gopher
Aantal pagina’s paperback: 239
ISBN: 9789493172227
Korte Samenvatting:
Floris loopt met zijn schoolvriendjes tijdens een zware storm op het strand van Zandvoort als voor zijn ogen de houten reddingsboot met roeiers in de woeste zee
kapseist. Hij ziet Duitse soldaten het dorp binnentrekken. Oom Willy blijkt een pistool te hebben. Neef Bob draagt een uniform. Thuis is nog maar weinig te eten, Floris vertrekt naar Drenthe. Onderweg naar Coevorden, over het uitgesleten karrenspoor langs het kanaal tussen de weilanden, loop ik te mijmeren over thuis in Amsterdam. Leven ze nog? Ik denk aan de keer dat Annechien is gekomen. Zou onze school nog open zijn?
Cover:
De cover laat een jongen op een fiets zien. Wat een leuk detail is bij de titel. Maar doordat het boek zo ‘donker’ oogt zou ik hem niet 1-2-3 oppakken in de boekhandel.
Het verhaal:
Dit verhaal gaat over Floris, een Nederlandse jongen. Vanuit zijn kinderlijke beleving maak je de oorlog mee door zijn ogen. Over zijn gevoelens omtrent bepaalde dingen die door de oorlog naar voren komen.
Wat vond ik ervan?:
De personages in dit boek worden alleen bij naam genoemd, ze worden niet heel duidelijk beschreven waardoor ze ietswat vaag blijven in mijn beleving.
Het is geen spannend verhaal, maar het laat zich toch makkelijk lezen.
De tekeningen in dit boek zijn door Floris zelf gemaakt. En doordat het verhaal vanuit zijn kinderlijke optiek verteld wordt zijn de tekeningen een leuke bijkomstigheid.
Ik had het idee dat ik teveel informatie te verwerken kreeg. Je wordt bijvoorbeeld gebombardeerd met straatnamen in de eerste hoofdstukken. Gelukkig is dit naarmate het verhaal vordert niet meer. Achterin het boek is een woordenlijst te vinden. Dit is vooral handig wanneer er gesproken wordt over verschillende leger onderdelen.
De verwachtingen die ik voor dit boek had waren hoog, door het enthousiasme van bookstagrammers die ik al voorbij had zien komen. Helaas kan ik me niet in dit enthousiasme vinden. Ik vind het geen slecht boek, maar ben ook niet flabbergasted erdoor.