Uitgeverij Pluim

Amalia – Claudia de Breij

Op werk kwamen veel mensen vragen naar het boek over Amalia. Zelf was ik ook enorm nieuwsgierig, alleen al omdat ik benieuwd ben hoe Claudia de Breij deze jonge vrouw neer zet.

Gegevens van dit boek:

Titel: Amalia
Auteur: Claudia de Breij
Uitgever: Pluim
Aantal pagina’s: 111
ISBN: 9789493256637

Korte samenvatting:

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik.

Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.

Wat vond ik ervan?:

Nu ik in een boekhandel werk merk ik pas hoe sommige boeken in trek zijn wanneer ze uitkomen. Op het moment dat ik deze recensie schrijf hebben we dit boek niet meer in de winkel liggen, het is namelijk al in herdruk.

Er werd al vrij snel reclame gemaakt over dit boek, ook is het in verschillende televisieshows een item geweest. Het boek wordt besproken, het is niet weg te denken. En ook dat merken we in de winkel, iedere dag krijgen we wel de vraag of we het boek alweer binnen hebben.

Ik moet toegeven dat ik zelf ook wel nieuwsgierig was. Zeker omdat het geschreven is door Claudia. Ik kan haar humor waarderen en vind dat ze een vlotte pen heeft. Toen ik in het boek begon merkte ik meteen dat het me pakte. De manier waarop de schrijfster je meeneemt in het leven van de Prinses is luchtig maar geeft ook zeker genoeg body. We komen veel te weten over onze toekomstige Koningin. Ik moet bekennen dat ik nooit echt veel over deze jonge vrouw heb gelezen, omdat ik dan denk ze is toch ook gewoon een normaal persoon. Maar ook zo voelt de Prinses dit, het is nu eenmaal dat ze geboren is in dit gezin en deel uit maakt van deze monarchie dat ze bekeken wordt en later bepaalde keuzes moet gaan maken. Maar voor mijn gevoel is het een dood normale meid die net als jij en ik genoten hebben van feestjes, bijbaantjes hebben gehad en een hobby beoefenen.

De zelfspot die Amalia heeft weet Claudia feilloos neer te zetten op papier, waardoor je er ook nog eens met een glimlach doorheen gaat. En hierdoor ga je de Prinses ook wel waarderen. Ze is een nuchter persoon die zowel van haar vader als moeder bepaalde trekjes heeft overgenomen, of is het haar karakter? Ik ben benieuwd wat deze jonge vrouw ons in de toekomst nog allemaal laat zien. Ik wens haar in ieder geval het beste.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *