Xander Uitgevers

Anna en Charlotte – Katharina Fuchs

Van Xander Uitgevers kreeg ik een recensie-exemplaar van Anna en Charlotte. Dit is namelijk het boek van de maand bij tijdschrift Libelle. En ik mag dit boek voor ze gaan lezen.

Gegevens van dit boek:

Titel: Anna en Charlotte
Auteur: Katharina Fuchs
Uitgever: Xander
Aantal pagina´s: 509
ISBN: 9789401620048

Korte samenvatting:

Het prachtige en ontroerende verhaal Anna en Charlotte van bestsellerauteur Katharina Fuchs begint in 1913. De vijftienjarige Anna probeert te ontsnappen aan de armoede van haar familie, terwijl Charlotte, dochter van een landheer, op hetzelfde moment haar debuut maakt in societykringen. In het steeds veranderende, door de oorlog verscheurde Duitsland proberen ze ieder hun weg te vinden. Dit levert een hartverscheurend contrast op, maar als de twee vrouwen elkaar uiteindelijk ontmoeten, blijken ze meer gemeen te hebben dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Met de historische roman Anna en Charlotte geeft bestsellerauteur Katharina Fuchs sterke vrouwen uit de geschiedenis een stem. Een schitterend en meeslepend verhaal van twee totaal verschillende vrouwenlevens, voor lezers van Elena Ferrante en Tatiana de Rosnay.

Wat vond ik ervan?:

We lezen deze historische roman vanuit twee perspectieven. Anna die het niet al te breed heeft met haar ouders en broertjes en zusjes. En Charlotte, een dame die in een welvarende familie groot gebracht wordt. Charlotte is dochter van een heuse landheer en maakt langzaamaan haar debuut in de societykringen. De twee vrouwen leven in een enorm contrast.

Anna mag van haar ouders een ambt gaan leren, want daar kan ze centen mee verdienen. Zij droomt ervan om kleding te mogen maken en leeft voor dit vak. Charlotte heeft de wereld aan haar voeten liggen, al drukt de wil van haar vader op haar schouders en probeert ze hem te pleasen. Wanneer de Eerste Wereldoorlog aanbreekt verandert voor beide vrouwen hun leven drastisch.
Anne probeert te ontsnappen aan de armoede en trekt de wijde wereld in. Dit gaat niet zonder slag of stoot, deze dame weet haar mannetje te staan en houdt haar rug ondanks vele tegenslagen recht.

Wanneer de rust van de Eerste Wereldoorlog eindelijk gekomen is, trekt Hitler ten strijde. Beide dames zitten weer middenin een oorlog. Deze oorlog zorgt ervoor dat families uit elkaar getrokken worden. Beide dames leven in angst en ook dit weet de schrijfster mooi neer te zetten. Vooral de onrust voel je als lezer heel goed.
De Tweede Wereldoorlog zorgt ervoor dat het gezin van Anna zichzelf niet meer in de hand heeft en uit elkaar valt. Ik denk ondanks de armoede die ze in de Eerste Wereldoorlog heeft ervaren dat de Tweede Wereldoorlog veel aangrijpender voor haar is geweest.

Waar ik in het begin dacht dat de vrouwen zich eerder in het verhaal zouden treffen gebeurd dit pas op het einde. Hoe mooi is het dat de vrouwen dan toch veel gelijkenissen hebben gehad in hun leven. Ondanks dat ze zich pas zo laat leren kennen doet het geen afbreuk aan het verhaal.

Een historische roman die je meeneemt in de wereld van armoede en rijkdom. Waar de oorlog roet in het eten gooit en het bij iedereen slechter gaat. Mensen doen veel om te overleven en dit wordt ons op een mooie manier verteld door de schrijfster. Een historische roman vol met doorzettingsvermogen, liefde, vriendschap en dappere vrouwen!

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *