HarperCollins

Cold Case – Verdwenen – Tina Frennstedt

Ik kreeg een persbericht van HarperCollins over het boek Cold Case Verdwenen van Tina Frennstedt. Ik mocht dit boek al vooruit gaan lezen als ik dan op de datum rond verschijning mijn recensie online wilde zetten. Nadat ik het persbericht gelezen had heb ik meteen gemaild want dit boek sprak me wel aan. Ik wil HarperCollins dan ook bedanken voor dit boek.

Gegevens van dit boek:

Titel: Cold Case Verdwenen
Auteur: Tina Frennstedt
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 400
ISBN: 9789402704228

Auteur:

Tina Frennstedt is een van de meest geprezen misdaadjournalisten van Zweden. Ze was redacteur bij Svenska Dagbladet, misdaadreporter bij Expressen en werkt nu als omroepmanager voor Crime Central op de Zweedse televisie. Ze groeide op in Zuid-Zweden en woont tegenwoordig met haar dochter in Stockholm.

Korte samenvatting:

Zestien jaar geleden verdween de negentienjarige Annika Johansson op een idyllische zomeravond in Zuid-Zweden. De zaak werd nooit opgelost en de vrouw is nog steeds vermist. Nu wordt Malmö geteisterd door een moordenaar die vrouwen in hun eigen huis aanvalt. Er zijn alarmerende overeenkomsten met de misdaden van de Deense ‘Valby Killer’, die jaren eerder vrouwen in Kopenhagen verkrachtte en vermoordde en nooit werd opgepakt.

De ambitieuze Tess Hjalmarsson, hoofd van de Zweedse Cold Case Unit, wordt op de zaak gezet, samen met haar licht ontvlambare assistente Marie Erling. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot vingerafdrukken van de Malmö-misdaden terugkomen in het dossier van de verdwenen Annika. Was Annika het eerste slachtoffer of verbergt ze de waarheid over haar verdwijning? En wat is de link met de Deense moordenaar?

Cover:

De cover laat een achterkant van iemand zien. Die naar een natuurgebied of iets dergelijke kijkt. Ik zou aan de hand van de cover het boek niet zo snel oppakken in een boekenwinkel. De titel daarentegen spreekt me wel enorm aan.

Het verhaal:

Er is een moordenaar actief die het gemunt heeft op een bepaald type vrouw. Allereerst verkracht hij deze en erna worden ze vermoord. Deze moordenaar is al langere tijd actief, heeft een korte ‘pauze’ gehad maar komt weer aardig in het nieuws naar boven.

Rechercheur Tess en haar team worden op deze zaak gezet. Echter komen er uit een cold case dezelfde vingerafdrukken naar boven. Heeft deze moordenaar ook iets te maken met de verdwijning van een destijds negentienjarig meisje?

Wat vond ik ervan?:

Het boek heeft veel personages die de revue passeren. Ik vind de namen van de personages soms wat moeilijk te volgen daar het voor mij ongebruikelijke namen zijn. De hoofdpersoon is toch wel rechercheur Tess en zij word heel goed beschreven. Ze werkt nauw samen met collega Marie en ook van haar krijg je een kijkje in het privé leven mee. Van de andere teamleden worden de details wat minder zichtbaar.

Het verhaal speelt zich af in het Zuiden van Zweden en dit word ook heel duidelijk uitgewerkt. Hier scoort Frennstedt wel punten mee. Als je bekend bent in Zweden dan zul je je zeer zeker daar wanen in dit verhaal.

Ik kwam moeilijk in het verhaal. Heb me er de eerste 100 pagina’s toch wel voor moeten zetten en me erdoor heen moeten worstelen. Erna zat de stroom ervoor mij lekker in. Maar van echte spanning is er voor mij geen sprake. Als alle lijntjes aan het einde bij elkaar komen dan weet je eigenlijk wel al wie de dader is. Voor mij miste dit boek echt de verrassingen waardoor de lezer op het verkeerde been word gezet.

Dit is het eerste deel uit een serie, wanneer het volgende deel uitkomt zal ik deze willen lezen om te kijken of het verhaal meer diepgang krijgt waardoor je aan je boek vastgekluisterd bent. Voor een eerste boek zitten er zeker wat verbeterpuntjes in, maar desalniettemin heeft het ook zijn positieve punten.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *