HarperCollins,  Uitgeverij HarperCollins

De verborgen bibliotheek van Warschau – Madeline Martin

Zoals jullie weten lees ik graag boeken waarin de Tweede Wereldoorlog een rol spelen. Dus bij het zien van deze titel kwam hij direct op mijn lijstje. Ik wil Uitgeverij Harper Collins bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: De verborgen bibliotheek van Warschau
Auteur: Madeline Martin
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina´s: 350
ISBN: 9789402713572

Korte samenvatting:

Warschau, 1939. Zofia vindt al haar hele leven troost bij boeken. Wanneer Warschau door Hitlers troepen onder de voet wordt gelopen en er overal bommen vallen, beseft ze dat haar geliefde boeken in gevaar zijn en moeten worden beschermd.

Zofia besluit alle boeken die ze kan vinden uit het puin te redden, ze te verbergen en een clandestiene boekenclub op te richten. Maar hoe dichter de bevrijding van Warschau nadert, des te gevaarlijker het leven wordt – en vluchten is niet voor iedereen mogelijk, zoals voor haar Joodse vriendin Janina, die zit opgesloten in het getto. Terwijl de vernietiging om hen heen raast, vecht Zofia om haar vriendin te redden. Dat doet ze met het enige wapen dat ze heeft: verhalen.

Wat vond ik ervan?:

Zofia is een jonge dame die houdt van boeken. Zij vindt in boeken troost maar ook een andere wereld. Wanneer Hitler aan de macht komt en beetje bij beetje de regels in Polen gaan veranderen heeft ze nog niet door hoe verhalen haar staande kunnen houden.

Zofia probeert alle boeken te redden die ze tegen komt. Ze start zelfs met wat vrouwen uit de bibliotheek in heuse boekenclub op en als rebellen gaan ze dan de boeken lezen die Hitler verboden heeft. Wanneer er steeds meer regels opgelegd gaan worden moet Janina, de Joodse vriendin van Zofia verhuizen naar het getto. Zofia doet er alles aan om het haar vriendin zo goed mogelijk te maken.

Dit was een boek dat ik in mijn hart sluit. Een boek dat ons als lezer mee weet te voeren in wat verhalen kunnen betekenen voor je wanneer de nood hoog is. Een boek kan een glimlach op iemands gezicht toveren, kan je meevoeren naar andere oorden waardoor je het hier en nu even kunt vergeten. Met iedere letter die Martin op papier zet weet ze Zofia neer te zetten als een dapper meisje dat door middel van verhalen overeind blijft staan in deze gruwel tijd.

De liefde voor boeken die Zofia heeft brengt ze over op de mensen om haar heen. Zij weet mensen mee te nemen op avontuur. Zij zorgt voor net dat lichtpuntje in de duisternis.

Ook Janina draagt haar steentje bij in de getto. Zij is op haar eigen manier bezig met boeken en zorgt dat deze verspreid wordt onder de mensen om haar heen. Janina moet de hel doorstaan in de getto en via brieven die de vriendinnen over en weer schrijven krijgen we er een klein stukje van te zien. Want ook hier houden de verhalen mensen in leven.

In dit verhaal krijgen we te maken met verlies, rouw, doorzetten, vriendschap en liefde. Met als ondertoon de Tweede Wereldoorlog en al de gruwelijkheden die dit met zich mee genomen heeft.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *