Luitingh-Sijthoff,  Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Even aan mijn moeder vragen – Danielle van Helden

Ik kreeg een mail van Vivian van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff of ik deze nieuwe feelgood van Danielle wilde lezen. Ik was direct nieuwsgierig. Ik wil de uitgeverij bedanken voor het digitale recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Even aan mijn moeder vragen
Auteur: Danielle van Helden
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021044897

Korte samenvatting:

In Even aan mijn moeder vragen loopt Iris met liefde de benen uit het lijf op haar werk in theatercafé Westeinde. Maar achter haar stralende glimlach schuilt een groot verlangen: ze is wanhopig op zoek naar haar biologische vader. Haar zoektocht lijkt vast te zitten en de enige die haar meer kan vertellen is haar eigenzinnige en jongdementerende moeder, maar die weigert om ook maar iets los te laten.
Dan dwingt een plotselinge en heftige gebeurtenis haar moeder een verpleeghuis in, waar de charmante zorgmanager Oscar het enige lichtpuntje in de situatie lijkt. Wanneer Iris’ moeder meer en meer in het verleden gaat leven, begint zij steeds vaker over een oude jeugdliefde. Zou dat Iris’ biologische vader kunnen zijn? Iris’ besluit staat vast: ze moet en zal haar vader opsporen, voordat haar moeder alles is vergeten…

Wat vond ik ervan?:

In deze roman maken we kennis met Iris en haar moeder Anke. Anke heeft een vorm van alzheimer en het gaat snel achteruit met haar. Iris laat niets merken aan haar omgeving van de aftakeling van haar moeder. Met een grote glimlach rond haar mond werkt ze in het theatercafé. In dit café heeft haar moeder vroeger ook gewerkt. Voor Iris is het onbekend wie haar vader is. Iris heeft wel een groot verlangen om haar biologische vader te leren kennen. Ze gaat dan ook op onderzoek uit. Met hulp van Winston, een collega van haar in het café en Oscar van de zorginstelling waar Anke komt te wonen na een brand in het ouderlijk huis van Iris.

De schrijfstijl van van Helden neemt ons mee naar een gezin dat met moeite bij elkaar blijft. Iris doet haar best om te werken maar wil ook alles voor haar moeder regelen. Anke weet soms niet meer wat ze doet of waar ze is. Dit zorgt voor veel ongemakkelijke momenten. De moeder van Iris gaat steeds meer in het verleden leven en heeft het dan over haar jeugdliefde. Dit zorgt voor een ingang voor Iris om verder te gaan met haar zoektocht.

Iris komt met behulp van haar vrienden steeds dichterbij de waarheid. Terwijl haar moeder steeds meer afzakt in het verleden komt Iris meer te weten.
De aftakeling van Anke is mooi weergegeven voor van Helden. Ze weet met emotie en begrip de hele situatie voor ons uit te werken. Ook de gevoelens die de aftakeling van Anke met Iris doen, worden mooi neer gezet. Als lezer zit je er helemaal in. Dit is met respect aan ons gegeven.
Dit is voor mij de eerste kennismaking met deze auteur en het is me zo bevallen dat ik zeker vaker werk van haar ga lezen.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *