Luitingh-Sijthoff

Lily´s belofte – Lily Elberts & Dov Forman

Ik las Lily´s belofte uit nieuwsgierigheid. Deze vrouw op de cover keek me aan en sprak me aan.

Gegevens van dit boek:

Titel: Lily´s belofte
Auteur: Lily Elbert & Dov Forman
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina´s: 304
ISBN: 9789021030289

Korte samenvatting:

Lily Ebert had een gelukkig leven in Hongarije, maar daar kwam abrupt een einde aan toen ze in 1944 met haar familie naar Auschwitz-Birkenau werd gestuurd. Haar moeder, een broer en zus werden bij aankomst meteen vermoord. Lily zou er vervolgens alles aan doen om te zorgen dat zij en haar twee andere zussen wel zouden blijven leven. Vanuit Auschwitz werd het drietal als slavenarbeider tewerkgesteld in een munitiefabriek in Leipzig en van daaruit gedwongen op een dodenmars gestuurd. Ze overleven het ternauwernood, gered door de Amerikanen. 75 jaar later vindt haar achterkleinzoon een bankbiljet met een boodschap van de soldaat die Lily bevrijdde. Via sociale media komen ze uiteindelijk in contact met de nabestaanden van de soldaat. Ondanks alles wat Lily meemaakte tijdens de oorlog, is ze vastbesloten ervoor te zorgen dat nieuwe generaties de gruwelijkheden uit het verleden niet te vergeten. Lily ontving een British Empire Medal voor haar bijdrage aan Holocaust bewustzijn en educatie.

Wat vond ik ervan?

Zoals jullie van mij weten lees ik graag boeken waarin de Tweede Wereldoorlog een rol spelen. Dat en de vrouw op de cover zorgde ervoor dat ik het boek wilde lezen.

Dov, de achterkleinzoon van Lily, vindt een bankbiljet met een boodschap van de soldaat die Lily bevrijdde. Via social media komen ze in contact met de nabestaande van deze soldaat.

In dit verhaal krijg je een inkijkje in het leven van Lily tijdens de ergste jaren van haar leven. Het leven en overleven in die tijd heeft ervoor gezorgd dat ze is wie ze is. Dit verhaal toont dat ondanks dat deze oorlog al wat jaren geleden is dat deze voortleeft in families van destijds gevangen mensen.

De gruwelen van destijds worden door de ogen van Lily aan ons gegeven, een Hongaars meisje dat haar zusjes onder haar hoede neemt en ervoor zorgt dat ze iedere dag weer voortleven. Een verhaal van een dapper meisje dat al snel een toonbeeld is voor de andere gevangen. Maar ook een meisje met haar eigen issues van het altijd maar willen zorgen. Een verhaal dat wanneer je het leest in je hoofd gaat zitten. Een mooi verhaal dat zeker door iedereen gelezen moet worden.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *