Timur – Gaby Rasters
Ik volg Gaby Rasters op social media en werd meteen enthousiast toen ik zag dat er een boek van haar hand kwam over een jongen met het syndroom van Down. Ik heb van uitgeverij Billy Bones de epub mogen ontvangen. Daarvoor mijn dank.
Gegevens van dit boek:
Titel: Timur
Auteur: Gaby Rasters
Uitgever: Billy Bones
Aantal pagina’s: 256
ISBN: 9789463850322
Auteur:
Gaby Rasters is auteur en moeder van drie kinderen. Ze is dol op social media, nieuwe manieren van samenwerken en het stimuleren van innovatie. Dit is terug te zien in haar Follow-trilogie, waarvan de personages te volgen zijn op social media.
Korte samenvatting:
Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar begint hij in groep acht. Superspannend natuurlijk, want groep acht betekent een SCHOOLKAMP, maar vooral de EINDMUSICAL! Timur kijkt uit naar een jaar vol plezier en als aanstormend “bijmaker” zet hij alles op alles om de felbegeerde hoofdrol in de musical te krijgen.
Maar dan komt er een nieuwe jongen bij Timur in de klas. Jonas is helemaal niet zo aardig tegen hem als zijn andere klasgenoten. Hoe kan je blijmaker worden als je zelf niet blij bent?
Wat vond ik ervan?:
Het boek begint met een inleiding en een soort van handleiding voor de lezer. Erg leuk gedaan om via deze manier kennis te maken met Timur en uitleg te krijgen over wat je gaat lezen. Een leuke begin van dit boek.
~ Er zit een extra X in mij! ~ pagina 10
Dit is de uitleg van het syndroom van Down. Mensen met het syndroom van Down hebben 47 chromosomen en mensen zonder Down 46, vandaar de extra X. Heel leuk uitgelegd!
Je leest de hoofdstukken vanuit Timur, Jasper (Timurs beste vriend) en van de nieuwe jongen in de klas, Jonas.
Jonas komt in dit verhaal terecht in een vrij hechte klas. Een klas die al jaren gewend is aan Timur, de iets wat drukke jongen die iedereen blij maakt. De eerste dag dat Jonas zijn intrede doet in groep 8 noemt hij Timur mongool. Dit valt niet goed bij de kinderen en de meester.
Het verhaal bevat ook enige twisten waardoor je geboeid blijft. Er schuilt meer achter sommige personages dan je in eerste instantie zou denken.
Er komen in dit verhaal veel personages voorbij. Maar omdat ze allemaal goed zijn uitgewerkt is er geen sprake van verwarring.
Dit boek is voor kinderen geschreven, maar ik kan hem ook zeker voor volwassenen aanraden. Alleen al om Timur zul je regelmatig met een glimlach zitten lezen.
Ik was bij de boekpresentatie van dit geweldige boek 🙂 Ik heb enorm genoten van het enthousiasme van Timur. Wat een blijmaker is hij! En hoe gaaf was de onze recordpoging dropveters knopen door het centrum van Weert.
Dit boek bevat verschillende boodschappen die zeker voor iedereen wel eens van toepassing zijn in het leven. Wat voor mij vooral voorop staat is dat je niet meteen moet oordelen over iemand, er zit vaak meer achter. Neem de stap en leer iemand eerst kennen voordat je je oordeel uitspreekt.
Mijn favoriete jeugdboek was altijd ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. Maar deze heeft plaats moeten maken voor ‘Timur’ van Gaby Rasters!