Geen categorie

Hou me vast zoals ik was – Gaby Rasters

Ik had op de social media kanalen al veel goeds gelezen over het boek van Gaby Rasters. Tot mijn verrassing kwam zij op een Koukleum meets auteurs event. Ik heb Gaby daar gesproken en mijn exemplaar van Hou me vast zoals ik was aangekocht. Zij heeft er een persoonlijk berichtje in geschreven. Dankjewel Gaby!

Gegevens van dit boek:

Titel: Hou me vast zoals ik was
Auteur: Gaby Rasters
Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 282
ISBN: 9789022587324

Auteur:

Gaby Rasters (1979) jaagt haar droom na. Na een succesvolle crowdfundactie ‘won’ ze haar eerste boekencontract. Haar debuut Herkenning werd lovend ontvangen. Daarna volgde de trilogie Follow, Like en Share en de roman Nooit meer bang. Voor Nooit meer bang won ze zowel de vakjury- als de publieksprijs van de Valentijnprijs 2019.

Korte Samenvatting:

De vrolijke Jasmijn staat midden in het leven, net als haar zes vriendinnen. Ze delen lief, leed en de grote vragen met elkaar. Carrière, mannen, kinderwens: alles kan besproken worden bij een lekker taartje of een groot glas witte wijn. Geen van hen wil echt volwassen worden, maar als Jasmijn slecht nieuws krijgt, komt alles in een heel ander licht te staan: ze heeft borstkanker.
Na een borstamputatie en chemo probeert Jasmijn het leven weer op te pakken, maar haar oude energie lijkt ze maar niet terug te vinden. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar vriendinnen, die ze via appjes op de hoogte houdt, met wie ze taartjes eet wanneer de controles goed zijn, en die de bruiloft met haar geliefde Ralf tot een extra bijzondere, intense dag maken. Maar net als ze zich veilig begint te wanen, vier jaar na de eerste diagnose, ontploft er een bom in haar leven. Ze is opnieuw ziek, en dit keer is er weinig reden tot optimisme.

Gaby Rasters heeft het leven van haar recent overleden vriendin als leidraad genomen voor het schrijven van dit boek. Zo is dit een zeer persoonlijke roman geworden die geen lezer onberoerd zal laten.

Cover:

De cover heeft een hele mooie groen, blauwe kleur. In het midden staat de titel. En eromheen zijn allemaal vergeet-me-nietjes afgebeeld. Bij Gaby’s naam staat een margriet afgebeeld. Dit is zeker een boek wat ik in de winkel op zou pakken.

Verhaal:

Dit verhaal gaat over Jasmijn. Zij merkt op een dag onder de douche een knobbeltje op in haar borst. Ze heeft ook al enkele dagen ‘steken’ in haar borst die zij niet kan thuisbrengen. En ze merkt dat ze lichaam niet helemaal zich zelf is. Na controle bij de huisarts wordt ze doorgestuurd naar het ziekenhuis waar vast komt te staan dat ze borstkanker heeft en ze gaan beginnen met een chemo – operatie – bestralingsprocedure.
Jasmijn is een positief mens ondanks de donkere dagen weet ze zich steeds weer te hervatten. Na de behandelingsprocedure wordt ze borstkankervrij verklaard. Maar ze blijft de angst voelen die ze voelde tijdens haar ziek zijn. De controlles in het ziekenhuis zijn allemaal goed en Jasmijn geniet weer van het leven.
Ze is getrouwd met Ralf. En heeft nog steeds die hechte vriendinnengroep die ze had voordat ze ziek was.
Wanneer Jasmijn zich niet goed blijft voelen ondanks de goede jaarlijkse controlle gaat ze toch terug naar de arts. En daar krijgt ze te horen dat ze uitgezaaide borstkanker heeft en ze helaas niet meer beter zal worden.

Wat vond ik ervan?:

Wauw dit verhaal heeft me zo te pakken gehad. Gaby heeft met zoveel gevoel de woorden op papier gezet. Daar wil ik haar een compliment voor geven. Ik weet zeker dat Margriet heel blij zou zijn met dit mooie boek!

Het verhaal komt bij je binnen. Ongeacht of je nu iemand in je omgeving hebt die kampt met deze verschrikkelijke ziekte of niet. Het is met gevoel beschreven. Ondanks het donkere thema wat het boek bevat, is er zoveel humor en positiviteit uit het boek te halen. En ja dat Jasmijn d’r mindere dagen had, die ook beschreven worden vind ik de manier hoe Gaby de positiviteit van Jasmijn, haar ouders en vrienden op papier zet een mooi gegeven.

De vrienden van Jasmijn worden ook goed neergezet. Ze worstelen allemaal op hun eigen manier met de ziekte van Jasmijn. En met wat in hun ogen hun geluk is. Kun je dat wel delen met iemand die zo ziek is? Dit komt vooral naar voren bij de vriendinnen die een rol meer op de voorgrond hebben in dit boek.

Ik vind Ralf zo’n positieve vogel. Het lijkt net alsof hij niet weet wat negativiteit is. En het is mooi hoe hij de rots in de branding is voor Jasmijn. Diegene die haar een halt toeroept en diegene waar ze de kleine hooligan tegen kan zijn.

De ouders van Jasmijn komen ook aanbod. Zij hebben beide een hele andere relatie met hun dochter. Waar moeder de bliksemafleider is, is vader de rust zelve en altijd klaar om zijn dochter te kalmeren.
Ik vind de banden onderling heel mooi uitgewerkt. In dit verhaal zit liefde, vriendschap, verdriet en het gevecht tegen ziekte. Dit is het eerste boek in jaren waardoor ik helemaal van de kaart was. Ik heb het uitgelezen en het krijgt een mooie plaats in mijn kast. Want dit boek is een pareltje!

Leesfragment:

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek?
Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com


Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *