Uitgeverij Holland

De Moord op Queen-T – Tanja de Jonge

Ik zag het persbericht voorbij komen om mee te doen aan het promoten/blogtour van het boek De moord op Queen-T van Tanja de Jonge van Uitgeversmaatschappij Holland. Mij sprak het persbericht zo aan dat ik direct een mail gestuurd heb dat ik graag wilde deelnemen om dit boek op voorhand al te lezen. En zo geschiedde.

Gegevens van dit boek:

Titel: De moord op Queen-T
Auteur: Tanja de Jonge
Uitgever: Uitgeversmaatschappij Holland
Aantal pagina’s paperback: 176
ISBN: 9789025114503

Auteur:

Tanja de Jonge is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Haar eerste jeugdroman Dwaalspoor in de diepte verscheen in 2009, waarna nog meer spannende boeken volgden. Zoals Gonzend gevaar (2011) en Tijdrovers (2013). Naast haar baan als schrijfster werkt De Jonge in de Brede School Bibliotheek, een bieb die door kinderen gerund wordt en waar zij dus de baas zijn.

Korte Samenvatting:

Hoever zou je gaan om je broer te beschermen?
Op de grond lag een meisje. Bewegingloos.
Het leek een slaaphouding, maar haar ogen stonden wijd open.
Lucas zat ernaast. De uitdrukking op zijn gezicht was leeg. ‘Ze heet Quinty,’ was het enige wat hij zei.
Wie was Quinty en waarom moest ze dood? Wie besloot dat haar leven niets meer waard was dan achtergelaten te worden in een stadspark?
De moord op Queen_T is een aangrijpend verslag over een moordzaak waarin langzaam maar zeker een schokkende waarheid onthuld wordt.

Cover:

De cover is donker met een geel usb-koord. Het geel spreekt er wel echt uit. Maar voor een cover als deze zal ik zelf niet zo snel vallen. Ik ben op de boek echt op de achterflap tekst gevallen. Al snap ik de link met de usb wel na het lezen van het boek.

Het verhaal:

In de bosjes bij het zwembad vind Stijn zijn broer Lucas. Dit is de geheime verstopplek van Lucas. Alleen ligt er bij Lucas nu het lichaam van een meisje. Lucas blijkt dit meisje te kennen ondanks dat ze niet bij hem op school zit maar bij Stijn. Stijn stuurt zijn broer naar huis en wist alle sporen. Lucas en Quinty, het dode meisje, blijken een maand voorafgaande contact te hebben gehad. Hier wil Lucas niet teveel over los laten daar hij dit aan Quinty beloofd heeft.
Lucas heeft een ‘gebruiksaanwijzing’ zoals het een paar keer in het boek naar voren komt. Lucas is van zijn vaste rituelen en routines anders slaan bij hem de knoppen door en klapt hij dicht. Dit is dan ook de reden waarom Stijn hem naar huis stuurt en zijn sporen wist.
De politie is volop bezig met het onderzoek naar dit dode meisje en wil met iedereen praten die contact met haar had. Maar Stijn is de enige die tot zijn broer kan doordringen en komt zo beetje bij beetje achter de feiten. Samen met Dunya, een vriendin van Quinty, gaat hij op onderzoek uit.

Wat vond ik ervan?:

De personages zijn duidelijk beschreven. Ik vind het een realistisch verhaal. Lucas is een jongen met gebruiksaanwijzing zoals in het boek naar voren komt. Mooi om dan te zien dat moeder er alles aan probeert te doen om hem zijn rituelen en routines te laten behouden. Hoe meegaand ze is. Ook vind ik het dan mooi uitgewerkt dat Stijn zich hierdoor vaak in de steek gelaten voelt. Dat kan ik vanuit zijn perspectief dan ook wel begrijpen.
Stijn woont bij zijn vader en diens vriendin Astrid. Lucas woont bij zijn moeder.

Tanja heeft een fijne manier van schrijven, waardoor je makkelijk door het verhaal heen leest. En op ieder einde heeft ze je weer zo in de tang dat je door wilt gaan met het volgende hoofdstuk.

De hoofdstukken zijn geschreven als het ware in dagboekfragmenten. Je weet de datum en de tijd en soms word een fragment ook benoemd met iets belangrijks wat er in dat fragment naar voren komt.

Het boek heeft een verrassend plot, ik had deze niet zien aankomen. Maar des te mooier is het als je zo enorm in een verhaal zit en een schrijver je tot op de laatste bladzijde weet te boeien.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *