Gottmer Uitgevers

Rugzwemmen – Marc ter Horst

Ik heb al vaker met een groepje enthousiaste boekenbloggers meegedaan aan een instabom. Nu mochten we het kinderboek Rugzwemmen gaan lezen. Ik wil Uitgeverij Gottmer bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Rugzwemmen
Auteur: Marc ter Horst
Uitgever: Gottmer
Aantal pagina’s: 240
ISBN: 9789025778071

Korte samenvatting:

In de kinderwagen ging Noor al mee naar demonstraties voor het klimaat. Maar nu ze op de middelbare school zit, is ze helemaal klaar met de spandoeken en de sombere nieuwsberichten. Alleen in het water kan ze de zorgen van zich af laten glijden. Met vage cursussen, spirituele stenen en een zomerkamp proberen haar ouders haar op te vrolijken, maar Noor trekt liever haar eigen plan. Terwijl haar vriendinnen naar de zon vliegen, trekt zij er in haar eentje op uit. Zo leert ze de eigenwijze Tim beter kennen en ontdekt ze dat er genoeg is om blij van te worden, ook in tijden van hittegolven, overstromingen en ouders die denken dat ze wel weten wat goed voor je is.

Wat vond ik ervan?:

Noor haar leven bestaat uit demonstreren met haar ouders. Vanaf dat ze in de kinderwagen zat is ze al meegenomen door ze om de demonstreren voor het klimaat. Nu ze de leeftijd van een puber heeft bereikt is Noor wat minder blij met alle demonstraties die haar ouders meedoen en ook willen dat zij mee doet. En dan spreken we nog niet eens over de spandoeken en leuzen die er geroepen worden tijdens de evenementen.

Noor kan alleen zichzelf zijn als ze in het water ligt. Ze kan dan al haar zorgen van zich af zwemmen en een leeg hoofd krijgen. Echter zijn haar ouders, Tanja en Bert van mening dat Noor depressief is en willen dat zij tijdens de zomervakantie naar Spetterkamp gaat. Daar zal ze als persoon groeien en haar negatieve- en boze gedachtes kunnen omarmen. Noor wordt doordat ze gedwongen wordt nog opstandiger. Zij trekt haar eigen plan. Terwijl haar vriendinnen met het vliegtuig naar de zon ontsnappen trekt Noor er alleen op uit. Ze leert tijdens deze trip Tim beter kennen en ontdekt dat er in het leven genoeg is om blij van te worden.

Een boek voor de jeugdige lezer waarin we meegenomen worden in tijden van hittegolven, overstromingen en ouders die denken dat ze weten wat goed is voor hun kinderen. Een verhaal dat laat zien dat een teruggetrokken bestaan niet direct resulteert in depressie. Noor leert weer blijer te worden van de kleine dingen in het leven. Zij maakt door voor zichzelf te kiezen een enorme stap en laat een groei zien. Nu ben ik geen voorstander van liegen tegen je ouders en je eigen plan treken, want ben nu eerlijk een nacht alleen op het strand slapen als tiener is niet de beste keuze. Maar het laat wel zien dat je uit je comfortzone moet stappen om je grenzen te accepteren en eventueel bij te stellen.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *