Hamley Books,  Uitgeverij Hamley Books

Soldaat van het noorden – Bram Baptist

Ik mocht meelezen in de blogtour rondom dit jeugd boek van Bram Baptist. Ik wil Uitgeverij Hamley Books bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Soldaat van het noorden
Auteur: Bram Baptist
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s: 214
ISBN: 9789463967921

Auteur:

Bram Baptist (1982) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2017 verscheen zijn debuutroman De Koningszoon. Naast jeugdroman schrijft hij korte historische verhalen. Soldaat van het noorden is zijn debuut bij Hamley Books.

Korte samenvatting:

Op een avond in het voorjaar van 1943 stopt er een Duitse legertruck in de straat van Klaas Nieboer. Duitse soldaten stappen uit en arresteren een man. Hij blijkt lid te zijn van het verzet, net als Klaas’ vader. Ook de dertienjarige Klaas smokkelt af en toe bonkaarten. Als zijn vader onverwachts wordt opgepakt wegens illegaal slachten, gaat het mis. Op school scheldt Klaas de geschiedenisleraar uit voor vuile NSB’er en hij moet zich melden bij de directeur. Hij wordt van school getrapt. Dan vindt hij onder zijn kussen een briefje van zijn vader met een belangrijke opdracht. In hun verzetsgroep zit een verrader. Klaas moet hem zo snel mogelijk opsporen en uitschakelen voordat er nog meer leden worden opgepakt.

Wat vond ik ervan?:

Toen ik zag dat er bij Hamley Books een jeugdboek uitkwam waarin de Tweede Wereldoorlog een rol speelde wist ik dit boek wil ik graag lezen.

We lezen dit verhaal vanuit Klaas Nieboer. Hij woont samen met zijn vader en moeder. Zowel Klaas als zijn vader zijn lid van het verzet. Zij zijn tegen alle acties van de Duitse soldaten. De vader van Klaas wordt onverwachtst opgepakt, hij slacht namelijk illegaal. Wanneer dit laatste gebeurd gaat het mis. Wanneer het op school dan ook niet meer gaat wordt hij geschorst. Zijn vader heeft hem echt een belangrijke opdracht gegeven en hiermee gaat Klaas dan ook aan de slag.

Dit verhaal is gebaseerd op stukken die Baptist uit het register heeft gehaald. Sommige dingen zijn fictie en ander niet. Dit maakt het voor mij niet minder om te lezen. We weten allemaal wat voor gruwelijkheden er in de Tweede Wereldoorlog zijn gedaan en dit verhaal laat kinderen hier ook een kijkje in nemen. Het is makkelijk geschreven en vanuit het oogpunt van een kind. Dit maakt het naar mijn mening nog makkelijker voor jeugdige lezers om zich in te leven in dit verhaal.

We krijgen niet alleen alles over de oorlog, er zijn zeker andere thema’s die we in dit verhaal terug zien komen. Liefde, dat is zeker een die door het hele verhaal vloeit. Liefde voor ouders, vrienden maar zeker ook verliefd zijn op het onbereikbare meisje.
Woede voel ik veelal als ik dit verhaal lees. Woede om alle regeltjes die er nu zijn. Woede om het feit dat je ervoor of ertegen bent. Woede over het feit dat er zoveel mensen uit hun huizen gehaald worden en afgevoerd worden naar kampen.

Voorin het boek vinden we een woordenlijst, hier worden moeilijke woorden/namen uitgelegd. Hier hecht ik wel waarde aan, zeker omdat het geschreven is voor de jeugd. Zoals je misschien al opmaakt uit bovenstaande woorden ben ik fan van dit boek. Ik raad het dan zeker ook aan voor de jeugd.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *