Lev. Boeken

Mijn vriendin Anne Frank – Hannah Pick-Goslar

Toen ik zag dat er een boek uitkwam waarin de Tweede Wereldoorlog in voorbij kwam, wist ik die wil ik graag lezen. Ik wil Lev.Uitgevers bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Mijn vriendin Anne Frank
Auteur: Hannah Pick-Goslar
Uitgever: Lev.
Aantal pagina’s: 352
ISBN: 9789400516755

Korte samenvatting:

Wanneer Hannahs familie in 1933 vanuit nazi-Duitsland naar Amsterdam vlucht, raakt ze al snel bevriend met haar uitgesproken en vrolijke buurmeisje. Haar naam is Anne Frank en gedurende zeven onbezorgde jaren zijn de vriendinnen onafscheidelijk op school en thuis in de Rivierenbuurt. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en worden ze op een dag in 1942 zonder waarschuwing van elkaar gescheiden. Anne en haar familie zijn verdwenen, er wordt gezegd dat ze naar Zwitserland zijn gevlucht. Terwijl Hannah piekert over het lot van haar vriendin en hoopt dat ze veilig is, krijgt haar eigen familie het steeds moeilijker. Ze worden opgepakt, naar kamp Westerbork gebracht en komen uiteindelijk in Bergen-Belsen terecht. Te midden van afschuwelijke omstandigheden krijgt Hannah het verbluffende nieuws dat Anne daar ook is. Haar vriendin is verzwakt en worstelt om te overleven, en Hannah riskeert haar eigen leven om Anne te helpen. In deze ontroerende memoires vol hoop, kracht en verzet deelt Hannah Pick-Goslar voor het eerst haar ongelofelijke verhaal. Het is een intiem portret van haar band met Anne Frank en laat de kracht zien van vriendschap, liefde en herinnering. 

Wat vond ik ervan?:

We krijgen middels dit boek een kijkje vanuit een andere invalshoek in het leven van Anne Frank. Hannah en zij worden al vrij snel vriendinnen wanneer ze van Duitsland naar Amsterdam vluchten. Anne is een vrolijk, uitgesproken meisje Hannah daarentegen is een wat teruggetrokken meisje. Vanaf het eerste moment dat ze elkaar zien merken de meiden dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Beide weggetrokken uit hun veilige thuis in Duitsland en menen in Nederland een nieuw veilig thuis te gaan ervaren. Helaas is dit niet van lange duur. Al vrij snel tijdens het verhaal moeten ook de meisjes en hun familie zich aan de opgelegde regels gaan houden die Hitler bedacht heeft voor de joden.

We maken met Hannah het verloop van de oorlog mee, het gevangenschap en naderhand het terugzien van haar lieve vriendin.
Over een verhaal met autobiografische stukken vind ik het moeilijk om mijn mening over te geven. Ik kan geen kritiek hebben over hoe iemand iets ervaren heeft. Want dit is vanuit het gevoel van diegene. Ik kan wel mijn mening geven over het verhaal. En dat is ondanks dat het allemaal beangstigend is wel met een vlotte pen gedaan. Het verhaal laat zich makkelijk lezen.

De schrijfster weet de emoties goed neer te zetten. Je voelt de blijdschap maar ook het verdriet dat ze ervaart. Een mooi boek vol herinneringen die ik je kan aanraden als dit een thema is waar je graag over leest.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *