Luitingh-Sijthoff,  Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

De kerstboekwinkel – Jenny Colgan

Kerst en feelgood van Jenny Colgan dat is toch gewoon een geweldige combi. Toen ik de vraag kreeg of ik dit boek wilde lezen, hoefde ik niet eens na te denken. Ik wil Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: De kerstboekwinkel
Auteur: Jenny Colgan
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina´s: 332
ISBN: 9789024590261

Korte samenvatting:

Carmen wacht een grote uitdaging. Als het Londense warenhuis waar zij werkt vlak voor Kerstmis de deuren sluit, trekt ze met tegenzin in bij haar zus in Edinburgh. Ze kan daar aan de slag in een kleine boekhandel. De winkel heeft echter betere tijden gekend en wordt met sluiting bedreigd – tenzij er een wonder gebeurt. Carmen staat op het punt om nee te zeggen tegen de baan, maar laat zich dan toch betoveren: door de besneeuwde straten van de stad, door de charme van de ouderwetse boekhandel – en door de aantrekkelijke sterauteur die daar ineens verschijnt. Zal de magie van Kerstmis voor een wonder zorgen?

Wat vond ik ervan?:

Carmen raakt haar baan in een grote Londens warenhuis kwijt. Een nieuwe baan ligt echter niet voor het oprapen. Haar moeder probeert bij haar zus Sofia te pijlen of er in Edinburgh werk is. Uiteindelijk vindt Sofia een baantje in een kleine boekhandel voor Carmen. De winkel wordt met sluiten bedreigd, de omzet is bijna niets, dus dit vraagt om een wonder. Carmen ziet het in eerste instantie niet zitten. Wat moet ze in dat stof hol. Maar ergens heeft de charme van het stadje haar toch weten te betoveren en geeft ze zich voor de volle honderd procent. Wanneer er dan ook nog een sterauteur blijkt te komen lijkt Kerstmis een wonder te worden.

Carmen is een flamboyant personage. Ze weet heel goed wat ze wel en niet wilt. En als ze zich ergens voor geeft dan is dat ook voor de volle honderd procent. Echter heeft ze de mindere eigenschap dat ze niet nadenkt voor ze iets zegt, en dit zorgt nog al eens voor minder goede momenten. Sofia is alles wat Carmen niet is. Moeder van drie en nummer vier is onderweg, woont in een sprookjeshuis, heeft een nanny en een rijke man. De twee zijn dan wel zussen maar daarbij hoort de vergelijking ook op. Daarbij heeft Carmen niets met kinderen en dat maakt dat deze logeerpartij heel leuk zou kunnen worden.

Mr. Credie is de eigenaar van de boekhandel waar Carmen gaat werken. Deze op zichzelf aangewezen persoon is heel rustig en staat niet graag in het middelpunt. Hij geeft nog liever iets weg dan dat hij er geld voor vraagt. Laat hem maar lekker verdwijnen in een goed boek, meer heeft hij niet nodig. Totdat wervelwind Carmen hem komt helpen in zijn winkel. Hierdoor verandert hij zelf als persoon ook.

‘Wat is er?’ vroeg Carmen. ‘Nou. Ik heb altijd zo van mijn boeken gehouden. Maar … Ik heb denk ik nog nooit zo genoten van een winkelier te zijn.’

Uiteindelijk sluiten Mr. Credie en Carmen de handen in een om er voor te zorgen dat de boekhandel open kan blijven. Dat er een sterauteur op bezoek komt is al de eerste stap in de goede richting.
De band tussen Sofia en Carmen gaat op en neer. Steeds wanneer ik denk dat ze elkaar van een andere kant gaan zien, gebeurd er weer iets of zegt weer iemand iets waardoor de twee weer lijnrecht tegenover elkaar staan. En dan loopt er in het perfecte huis van Sofia ook nog nanny Skylar rond, die alleen maar van mantra´s, grassapjes en yoga is. Dit past absoluut niet in het straatje van Carmen.

Carmen heeft in Edinburgh niks te klagen over mannelijke aandacht. De sterauteur die in de boekhandel komt weet haar op een bepaalde manier te raken. Maar ook docent Oke heeft iets waar Carmen haar vinger niet op kan leggen. Ze wordt in haar emoties van links naar rechts getrokken en weet soms niet meer wat te doen. Maar uiteindelijk haalt ze haar oogkleppen af en weet ze wat ze wilt.

Een roman die bol staat van liefde, of het nu familiair is of tussen twee personen die zich aangetrokken voelen tot elkaar. Een boek waarin personages aan zichzelf werken. Ze hebben een beeld van iets dat gaandeweg het verhaal bijdraait waardoor ze eigenlijk pas beseffen dat ze het zo slecht nog niet hebben. De uitgesproken personages maken het vermakelijk om te lezen. Of het nu meneer Ramsay is die boeken aanlevert bij Credie of Bronagh van in de straat, allemaal zijn het fijne karakters.

Nadat me het laatste boek van Colgan een beetje was tegengevallen, heeft dit boek me weer laten smullen. Als je van kerst en feelgood houdt dan is dit zeker een boek die ik je kan aanraden.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *