Luitingh-Sijthoff,  Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Try not to – Juultje van den Nieuwenhof

Ik mocht voor Uitgeverij Luitingh-Sijthoff mee lezen in de blogtour rondom de scholierenthriller van Juultje van den Nieuwenhof. Ik wil de uitgever bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Try not to
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 200
IBSN: 9789024597703

Korte samenvatting:

Vrijdagmiddag, 16.00 uur.
Vijf leerlingen van de middelbare school Pyramis begeven zich naar het studiehuis, waar ze voor straf moeten nablijven: de vriendinnen Juuls en Amal, de gangmaker en clown van de klas Ries, de rustige Biko en de introverte Luuk. Terwijl de vijf hun straf uitzitten, stelt hun surveillant, de nieuwe docent Willem Jansen, voor om een spel te spelen. De vijf stemmen in, maar het spel neemt algauw een lugubere wending… Wat zit erachter? En belangrijker nog: zullen ze dit spel heelhuids overleven?

Wat vond ik ervan?:

Bij het lezen van de flaptekst was ik al om. Enorm nieuwsgierig geworden naar dit verhaal. Dit is ook meteen mijn eerste kennismaking met Juultje van den Nieuwenhof.

Wat ik fijn vind is dat het boek begint met een beschrijving van de personages. Zo leer je ze al een beetje kennen voordat je vanuit hun perspectief mag gaan lezen. We lezen zo over vriendschappen, de moeilijke jongeren en over het er thuis aan toe gaat.

We lezen vanuit verschillende perspectieven. Op deze manier wordt een moment/gebeurtenis vanuit meerdere kanten belicht waardoor je als lezer eigenlijk alle ins en outs krijgt. Hierdoor voelt het verhaal wel compleet.
We lezen vanuit Juuls, Amal, Ries, Biko en Luuk. Terwijl zij hun straf uitzitten stelt hun surveillant, de nieuwe leraar Willem Jansen, voor om een spel te spelen. De vijf leerlingen stemmen in. Maar wat begint als een grap krijgt algauw een hevige wending. Zonder al teveel spoilers te vertellen kan ik je zeggen dat meneer Jansen geen na accepteert. Hij laat je tussen twee keuzes kiezen. En jongens zeg, wat een keuzes zijn dit. Als lezer wordt je meegenomen in het dilemma van diegene die de keuze moet maken, maar ook met het personage die nadelig is door een gemaakte keuze.

Tussendoor lezen we van zwarte pagina’s af, het blijft lang onduidelijk wie dit personage is en dit zorgt zeker voor een bepaalde spanning.

Een thriller die je meeneemt naar het ergste wat je moet doen, een thriller waarin vriendschappen verbroken worden, liefdes overgaan en mensen tot uiterste gaan.

Ik kan je vertellen dat mijn kennismaking met Juultje me enorm bevallen is. Ik waardeer haar schrijfstijl. Kan me goed inleven in de personages die ze in haar verhaal heeft. De nodige thema’s die voorkomen zorgen ervoor dat er een bepaalde drive in het verhaal zit waardoor je door wilt lezen. Je wilt weten welke keuze de personages maken nadat ze voor het blok zijn gezet door meneer Jansen. Een jeugd thriller die zeker ook de donkere kant laat zien van bepaalde spelletjes. Een must-read als je het mij vraagt.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *