De Eenhoorn,  New Book Collective

Tess Waterkers – Gregory Maguire

Ik kreeg van New Book Collective een persmail van dit boek. Alleen al door de illustraties die erin stonden was ik nieuwsgierig. Ik wil de uitgeverij bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Tess Waterkers
Auteur: Gregory Maguire
Uitgever: De Eenhoorn/ New Book Collective
Aantal pagina´s: 216
ISBN: 9789462917392

Korte samenvatting:

Een hedendaags verhaal, in de traditie van de tijdloze klassiekers van
‘Waterschapsheuvel’ en ‘De wind in de wilgen’.
Met adembenemende illustraties die het bos en de fantasierijke bewoners ervan
tot leven brengen.

Over familie, opgroeien, verhuizen en je plek vinden in een gemeenschap.
Een gloedvol geïllustreerd dierenverhaal over een konijnenfamilie die een
nieuwe thuis zoekt.
Op een ochtend komt papa niet terug van zijn nachtelijke honingzoektocht.
Tess hoopt dat alles nog goedkomt, maar mama vreest het ergste. Ze beslist om
met haar kinderen te verhuizen naar de Kelder van Gebroken Armen. Het kleine
appartement in de oude, vochtige eik heeft een achterdochtige uil als huisbaas,
een nieuwsgierige conciërge, en als buren een luidruchtige familie eekhoorns
en twee zangvogels die bijzonder graag roddelen. Kan deze dode boom vol
vervelende bewoners, en zonder papa, ooit hun nieuwe thuis worden?

Wat vonden wij?:

Tess gaat samen met haar moeder en haar broertje Pip naar een nieuw onderkomen. Moeder voelt zich met haar twee kinderen niet meer veilig in het hol. En heeft een kamer kunnen huren in de Geknakte Tak. Daar is een wijze uil die blind is het voor het zeggen, hij is hun huurbaas. Verder woont er nog een gezin Eekhoorn, de conciërge Manny en zijn vrouw en de zangvogels. Meneer Uil hoort alles, hij is van elke roddel op de hoogte en heeft een goed geheugen. Manny zorgt dat de huur die ieder gezin moet betalen netjes bij de uil wordt gebracht.

Tess is een avontuur type en dat maakt dat ze verder wil kijken dan de Geknakte Tak. Ze vindt alle buren leuk, maar stiekem is ze toch wel benieuwd naar andere konijnen en dan zeker haar vader. Hij is op een avond van huis gegaan en niet meer terug gekomen. Het gemis is enorm voor Tess. En nu komt alles op mama aan. Het avontuurlijke karakter van Tess maakt het voor mama natuurlijk allemaal niet veel makkelijker. De moeder van Tess moet zorgen voor honing voor Pip, hij is een kindje dat vrij snel ziektes oploopt en de honing zorgt ervoor dat hij sneller geneest. Ook moet moeder zorgen voor de huur, zij gaat dan ook in de nacht op zoek naar motten. En dan werkt ze nog hard aan het maken van wandkleden en andere soorten kleden. Tess wilt mama zo graag helpen, dit kleine konijn heeft een verantwoordelijkheidsgevoel en dat maakt dat de drang om er voor haar moeder en broertje te zijn groot. Hierdoor komt ze toch wel een enkele keer in benarde situaties terecht.

Samen met Finny, een van de zonen van de familie eekhoorn weet ze zich in deze situaties te redden, om ze erna thuis flink de les uitgelezen te krijgen. Tess is alleen maar op zoek naar vrienden, haar vader en ze wilt helpen. De frustratie die ze voelt maakt dat je de emoties van Tess heel goed weet te pijlen in het verhaal. Dit heeft de schrijver heel goed weten neer te zetten. Zowel het eerder verantwoordelijkheidsgevoel, de frustratie maar ook zeker nog de kinderlijke speelsheid.

Een mooi geïllustreerd kinderboek met korte hoofdstukken waardoor het voorlezen heel makkelijk is. Ieder einde van een hoofdstuk wil je weer door. Is het niet om te lezen over het avontuur van Tess dan is het wel of ze zich uit de benarde situatie kan redden. Een boek waarin Tess groeit doordat ze ouder wordt maar ook meer van het leven krijgt te zien. Waar ze uiteindelijk een steun voor haar moeder wordt in plaats van de lastpak. Een heerlijk kinderverhaal waar we van genoten hebben.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *