The House of Books

Brief aan Isaac – Shari J. Ryan

Toen ik zag dat er een boek uitkwam met het thema Tweede Wereldoorlog heb ik Uitgeverij The House of Books gemaild. Dit thema staat mij enorm aan om over te lezen. Ik wil de uitgeverij bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Brief aan Isaac
Auteur: Shari J. Ryan
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s: 336
ISBN: 9789044364996

Korte samenvatting:

1941, Auschwitz. In het door de nazi’s bezette Polen kan Sofia haar vader niet in de ogen kijken. Hoewel Sofia en haar moeder Joods zijn, heeft hij ervoor gekozen om als dokter voor de SS te werken. Ze kan hem niet vergeven, zelfs niet als de afspraak was gemaakt om hun levens te sparen.
Isaac, een gevangene in Auschwitz, moet van zonsopgang tot zonsondergang op het land van een boerderij vlak bij het kamp zwoegen. Elke ademhaling voelt alsof het Isaacs laatste zou kunnen zijn, dus wanneer hij een oogverblindend mooi meisje uit het raam van de boerderij ziet turen, denkt hij dat hij droomt.
Sofia riskeert haar leven om een brief naar Isaac te sluipen. Deze geheime uitwisseling leidt tot een ontsnapping die onmogelijk had moeten zijn – en naar een onvergetelijk liefdesverhaal.

Wat vond ik ervan?:

Sofia woont samen met haar vader en moeder. Haar vader is een arts en staat hoog aan in de gemeente waar ze wonen. Echter leven we in 1941 en is het huwelijk tussen de ouders van Sofia een doorn in het oog daar de moeder van Sofia van Joodse afkomst is. Om zijn familie te beschermen gaat de vader als arts voor de SS werken. Sofia vindt dit moeilijk te behappen en kan haar vader niet meer recht in zijn ogen aankijken.

Isaac woont samen met zijn ouders en zusje in de getto van Auschwitz. Hier hebben ze al geen fijn leven maar blijven voor hun medemens zwoegen om er het beste van maken. Wanneer ze dan toch opgepakt worden wordt Isaac sterk genoeg bevonden om op een landgoed van een boerderij te gaan werken. Maar dan ziet hij een oogverblindend meisje achter het raam staan en dit is het lichtpuntje van zijn dag.

Dit verhaal laat de andere kant zien van de oorlog. We krijgen nu te maken met een meisje dat Joodse is maar door de privileges die haar vader geregeld heeft het harde werken en de kampen bespaard blijft zolang ze zich maar aan de regels houden. Het schuldgevoel dat Sofia heeft spat van de dialogen af die ze voert met haar ouders en later ook met Isaac.

Tussen Sofia en Isaac vindt zich een geheime uitwisseling plaats die later leidt tot een ontsnapping. Erg spannend stuk vond ik dit. Iedere keer als er dan weer mensen aan de deur stonden bij de familie van Sofia wilde ik doorlezen om erachter te komen of ze achter het geheim zouden komen.

Vanaf dat Isaac en zijn zusje Olivia in een concentratiekamp komen gaan we vanuit beider perspectief lezen. Hierdoor krijgen we vanuit drie invalshoeken, ook die van Sofia informatie over die tijd. Olivia een sterke meid, dat blijkt maar weer wat ze moet doorstaan ondanks dat ze in Kanada werkt.

Het verhaal is luguber zoals ik van alles vind wat zich in die tijd heeft afgespeeld. Maar het liefdesspel tussen Sofia en Isaac maakt dat er toch iets van vrolijkheid in zit.
Desalniettemin is het een boek vol met alle gruwels van die tijd en ik sta er nog steeds versteld van wat er allemaal gebeurd is en gedoogd werd.

Ryan weet een mooi verhaal neer te zetten vol doorzettingsvermogen, kracht, moed en liefde.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *