Overleven in Berlijn – Martin Schuurman
Ik zag bij Uitgeverij Aspekt het boek ‘overleven in Berlijn’ voorbij komen. Daar ik graag boeken lees waar de Tweede Wereldoorlog een thema in speelt was ik meteen gedesinteresseerd. Ik wil de uitgever dan ook bedanken voor het recensie- exemplaar.
Gegevens van dit boek:
Titel: Overleven in Berlijn
Auteur: Martin Schuurman
Uitgever: Aspekt
Aantal pagina’s: 233
ISBN: 9789463388221
Auteur:
Martin Schuurman is zelfstandig sociaalwetenschappelijk onderzoeker in de gehandicaptenzorg en publiceerde diverse boeken, artikelen en essays.
Korte Samenvatting:
Begin maart 1943 wordt de vijfentwintigjarige Adri Schuurman vanuit zijn woonplaats IJsselstein op transport gesteld naar Berlijn waar hij door de Duitse bezetter tewerk is gesteld. Hij zal er tot februari 1944 blijven. In die periode schrijft hij vele brieven naar Anny Koenen uit Zuilen, met wie hij verkering heeft. Zijn zoon vertelt, aan de hand van de brieven en aanvullende bronnen, het verhaal van Adri.
Overleven in Berlijn beschrijft hoe Adri Schuurman beleefde wat hem overkwam. In zijn woonsituatie, het werk in de fabriek, het contact met Holland, de toenemende bombardementen en de gevolgen daarvan voor de burgerbevolking. Van een bijzondere inhoud zijn de passages over zijn ervaringen van kerkelijke vieringen, zijn diep rooms-katholieke geloof en, daarmee verbonden, zijn onvoorwaardelijke liefde voor Anny en zijn verlangen naar een gezinsleven met haar, als de oorlog eenmaal voorbij is.
Dit boek laat zien hoe je met behulp van liefde en een diep geloof kunt overleven.
Wat vond ik ervan?:
Dit boek vertelt je het verhaal van Adri Schuurman via de brieven die hij geschreven heeft aan zijn vriendin Anny.
Leuk detail is dat de cover dan ook bestaat uit een foto van Adri en gedeeltes van brieven/enveloppes. Deze sluiten dus voor mijn gevoel goed aan bij het verhaal.
Door de manier van schrijven van Martin, leest het lekker vlot. Vanaf de eerste pagina weet hij me te betrekken. In dit boek krijg je ook een kijkje in het leven van Adri door middel van foto’s. De gebeurtenissen worden zo uitvoerig beschreven dat je soms het gevoel hebt er midden in te zitten.
Je leest over het leven van Adri, zijn kindertijd, het gezinsleven en de heftige gebeurtenissen die deze jongen al vroeg in zijn leven voor zijn kiezen krijgt. Vooral het feit dat zijn moeder 2 jaar gestreden heeft tegen kanker en uiteindelijk toch het gevecht verliest. De impact van dit overlijden op het gezin is groot, ze hebben geen geld en moeten zelfs geld lenen om geen armenbegrafenis voor hun moeder te hebben.
Ook het feit dat vader hertrouwt en met deze vrouw ook twee kinderen meekomen geeft een deuk in het gezin. De nieuwe moeder is namelijk niet zo zachtaardig als hun eigen moeder, deze is een feeks te noemen en geeft geen greintje liefde aan haar stiefkinderen.
Door het gedetailleerd schrijven van Martin is dit een volwaardig boek dat gelezen moet worden. Dit boek is een mooie documentatie van die tijd. Zeker een aanvulling op mijn verzameling boeken met dit thema.