UItgeverij Hartklopper

Vluchtgedrag – Mienke Fijen

Ik werd door Mienke Fijen gevraagd of ik haar boek wilde lezen. Na het lezen van de flaptekst was ik nieuwsgierig. Ik wilde Mienke bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Vluchtgedrag
Auteur: Mienke Fijen
Uitgever: Hartklopper
Aantal pagina´s: 280
ISBN: 9789083242804

Korte samenvatting:

Een broedercode mag nooit verbroken worden. Maar wat doe je als de liefde van je leven op het spel staat?
Vik heeft van zijn moeder Annabelle te horen gekregen dat hij een Noorse vader heeft. Nieuwsgierig geworden naar zijn roots, vat hij samen met zijn beste vriend Job het plan op om per camper een roadtrip te maken en zijn tweede vaderland te ontdekken. De reis is de ultieme gelegenheid om hun verwaterde vriendschap nieuw leven in te blazen.
Wanneer Vik ontdekt dat Job niet alleen naar Noorwegen is gekomen, maar de enige persoon heeft meegenomen die hij het liefst wilde ontvluchten, komt de vriendschap tussen de twee mannen nog verder onder druk te staan. Lukt het Vik om zijn gevoelens opzij te zetten en trouw te blijven aan de erecode die hij jaren geleden sloot met Job? Zelfs als hij daardoor de ware moet laten gaan?
Wanneer te midden van watervallen, kliffen, fjorden en gletsjers de reis een dramatische wending krijgt, heeft dat desastreuze gevolgen. Is er, ondanks het gemis en het verdriet nog ruimte voor een tweede kans of lijkt vluchten de enige uitweg?

Wat vond ik ervan?:

Vik hoort van zijn moeder wie zijn echte vader is. Dit blijkt niet de man te zijn die Vik opgevoed heeft. Dit was een enorme schok voor hem. Hij is toch wel nieuwsgierig geworden naar zijn roots en gaat op roadtrip door zijn vaderland Noorwegen. Zijn beste vriend Job komt ook af om deze trip samen met Vik te mogen maken. Vik wil de iets wat verwaterde vriendschap nieuw leven in blazen.
Echter komt Job niet alleen naar Noorwegen. Hij neemt zijn vriendin Yfke mee. Net de persoon die Vik probeert te ontvluchten. Job en Vik hebben als code in hun vriendschap dat diegene die het eerst een meisje ziet zijn kans mag wagen als hij voelt dat het wel eens iets zou kunnen worden. Echter heeft Vik voor dezelfde vrouw gevoelens.

Samen maakt het drietal de nodige avonturen mee omringd door het Noorse landschap met de daarbij horende watervallen, fjorden en gletsjers. De reis krijgt een dramatische wending waardoor het verhaal in een sneltreinvaart komt. Vanaf dit moment heeft de schrijfster mij echt te pakken. Dit had ik niet zien aankomen. Ik vond Job gaandeweg het verhaal een enorme hork en heb me aan zijn gedrag geïrriteerd. Ik vond dan ook dat Yfke maar een mak lammetje was en vond dat ze een plank voor d´r kop had. Maar na deze wending snap je bepaalde gebeurtenissen en ruzietjes meteen.

De schrijfster weet me mee te nemen naar het ontdekken van een vaderland en het verbroederen van twee vrienden die elkaar iets uit het oog lijken te verliezen. Ze weet met een bepaalde emotie deze vriendschap diepgang te geven ondanks dat Vik toch wel heel erg zijn best moet doen om niet nog meer voor Yfke te vallen dat hij al deed. De schrijfstijl is erg prettig en neemt je geheel mee in deze reis. Mienke weet de omgeving zo te schetsen dat je daadwerkelijk de watervallen etc ook echt voor je kunt zien.

Het laatste deel wordt vanuit het oogpunt van Yfke vertelt en hierin komt een bepaalde manier van verwerking aanbod. Dit weet de schrijfster met een bepaalde diepgang te geven die ervoor zorgt dat het als een geheel voelt.

Ik lees Vluchtgedrag als eerste kennismaking met deze auteur. Ik vind het jammer dat ik Naar de Noorderzon niet vooraf gelezen heb aangezien dit boek daarop voortborduurt.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *