Uitgeverij Leopold

Dolfje Weerwolfje – Weerwolfraket – Paul van Loon

Gegevens van dit boek:

Titel: Weerwolfraket
Auteur: Paul van Loon
Uitgever: Leopold
Aantal pagina’s: 71
ISBN: 9789025881122

Auteur:

Paul van Loon is een bekende en populaire Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij schreef sinds zijn debuut in 1983 meer dan 100 boeken. Een aantal van zijn populairste boeken werden verfilmd (zoals De Griezelbus in 2005, Foeksia de Miniheks in 2010 en Dolfje Weerwolfje in 2011), tot televisieserie bewerkt (zoals Raveleijn in 2012 en De Leeuwenkuil in 2013) en waren in het theater te bewonderen. Van Loon won vele prijzen, waaronder maar liefst tien keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Korte samenvatting:

Wrow! Dolfje en Noura gaan op reis in Leo’s zelfgemaakte raket. Daarmee kun je naar de maan, zegt Leo. Dolfje en Noura geloven er niets van. Maar de raket vliegt echt de lucht in! Ze landen op een donkere plek vol vreemde wezens. Ze zijn op de maan! Of zijn ze ergens anders terechtgekomen?

Wat vonden wij ervan?:

Wat een feest weer een nieuw avontuur van Dolfje Weerwolfje. Britt leende deze boeken altijd in de schoolbibliotheek, ze vond het dan ook helemaal geweldig dat we dit nieuwste deel mochten gaan lezen voor Perfecte Buren.  

De cover is er een zoals je gewend bent van de serie. Voorop is goed Dolfje te zien. Er staat altijd wel een maan centraal. De titel wordt al meteen leuk neergezet door de illustratie. Ik vind dit echt een sterk punt van deze schrijver. Alles blijft consequent. Nog een voordeel is dat elk deel los te lezen is van elkaar. Dus het maakt niet uit welk je het eerste leest je weet dat er daarna nog genoeg op je liggen te wachten.

We beginnen met een introductie. De personages uit het boek worden een voor een aan ons voorgesteld. Door de tekeningen die erbij staan heb je ook meteen een beeld/gezicht bij de naam. Britt vond vooral Mevrouw Krijtjes interessant want iedereen kijkt vrolijk op deze wie is wie pagina behalve zij. Neef Leo daar zijn wij na het zien van deze bladzijde ook wel benieuwd naar, hij praat namelijk een bijzondere taal wordt aangegeven.

Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken die opeenvolgend zijn. Zo zit er een lekkere vaart in het verhaal. Iedere keer zijn we dan ook weer benieuwd wat er in het volgende stuk nog meer gaat gebeuren. Moeilijke woorden worden uitgelegd wat het voor Britt dan ook weer makkelijker maakt om het zelfstandig te lezen. Ze is helemaal in haar sas. Ze kan ons zelfs uitleggen wat bepaalde woorden betekenen. Heerlijk om zo te kunnen genieten van mijn kleine boekenwurm.

Dolfje gaat samen met zijn beste vriendin Noura naar het Weerwolvenbos. Daar komen ze Leo tegen. Hij laat hen zijn eigen maan zien. Wanneer het touwtje tussen zijn klauwen door glipt stijgt de ballon op tussen de bomen in. Leo is verdrietig en vraagt aan Dolfje of hij zijn maan weer kan gaan halen. En zo begint dit avontuur.

Ieder hoofdstuk bevat op zijn minst een illustratie. Deze past goed bij de tekst die ons gegeven wordt. Al vind ik het wel prettig dat er voldoende tekst in dit verhaal zit. Door wat er staat kun je je als lezer ook nog een beeld maken van wat er gebeurd. En niet alleen maar kijken naar de gegeven prent. De hoofdstukken beslaan zo’n drie pagina’s. Wat naar onze mening goed is.

Zoals in het begin aangegeven praat Leo zijn eigen taal. We hadden met lezen soms een beetje moeite met sommige woorden. Maar het maakte Leo wel speciaal, vond Britt. Een voorbeeld van hoe hij praat; ‘Gekke Nouralie. Hoe kant dat nou? Leo heeft toch geen geld!’. We hebben door zijn manier van praten wel lol gehad tijdens het lezen.

De fantasie die gebruikt wordt in dit boek kunnen wij enorm waarderen. Van het zelf maken van de raket tot aan het avontuur op ‘ de maan’. De opgebouwde spanning zorgt ervoor dat je wilt weten of Dolfje en Noura daadwerkelijk de maan/ballon van Leon gaan terug vinden. Maar tijdens het zoeken hierna geraken ze van het ene spannende moment in het andere. En dat einde, ik zag de verwarring bij Britt, dus hebben we de laatste hoofdstukken meteen doorgelezen zodat ze snapt hoe dit verhaal in elkaar zit. Ik kan je niet te veel verklappen want dan weet je al hoe het eindigt.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *