Uitgeverij Unieboek

Het Schaduwjaar – Kim Liggett

Ik las bij verschillende mede-bloggers dat dit boek echt een must-read was. Ik heb Uitgeverij Unieboek een mail gestuurd en kreeg al vrij snel een antwoord ik dit boek mocht lezen. Mijn dank gaat dan ook uit naar deze uitgever.

Gegevens van dit boek:

Titel: Het Schaduwjaar
Auteur: Kim Liggett
Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek
Aantal pagina’s paperback: 400
ISBN: 9789000369768 

Auteur:

Kim Liggett komt oorspronkelijk uit het ruige midwesten van Amerika, maar op haar zestiende verhuisde ze naar New York om een muziekcarrière na te streven. Na vele jaren te hebben getourd, besloot ze zich te richten op andere carrières als studiomuzikant, ondernemer en uiteindelijk schrijver.

Korte Samenvatting:

Een beklemmende, duistere, angstaanjagende roman en een absolute pageturner.

Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden.

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.
Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.

Cover:

De cover laat een meisje zien met een vlecht en door die vlecht zit een lint. De titel spreekt me enorm aan. Alleen op de cover afgaande zou ik het boek niet oppakken in de winkel. De titel en de achterflap geven voor mij dan de doorslag.

Het verhaal:

Tierney staat op de vooravond van haar genadejaar. Ze word met andere meisjes een jaar lang ondergebracht zodat ze daar hun magie kunnen omarmen en daardoor kwijt raken. Over het genadejaar word niet gesproken. Je komt terug en je ondergaat wat er van je verwacht word. Of je hebt een man waar je naar toe gaat, diegene die je gesluierd heeft voordat je het genadejaar in gaat. Of je gaat werken.
Tijdens hun tijd weg maken de meiden een heleboel dingen mee. Is dit echt? Bestaan er spoken? Hebben de meisjes magie waardoor ze dingen zien of kunnen doen? De meisjes komen zichzelf tegen in dit jaar. Er worden vriendschappen geboren, maar er sterven ook behoorlijk wat meisjes.

Wat vond ik ervan?:

In het begin word je wegwijs gemaakt in het geen wat zich afspeelt in het district en hoe de relatie binnen deze gemeenschap is tussen mannen en vrouwen. Hoe de toekomst uitziet van een genadejaar meisje wanneer deze terug komt. Ook krijg je al een beeld geschetst van sommige meisjes die samen met Tierney het genadejaar staat te wachten.

Ik vind het mooi om te zien wat voor een meisje Tierney is. Zoals ze thuis is, zo is ze tijdens haar genadejaar ook. Ze heeft een sterke eigen mening, waar ze soms ook wel eens aan twijfelt. Maar hoe dan ook ze volgt de dingen waarin ze geloofd.

De personages worden goed uitgewerkt. Je krijgt van de meisjes met naam een goed beeld. Zoals overal zit er ook een ‘rotte appel’ in het verhaal. Dit vind ik heel mooi uitgewerkt. Je leeft met ze allemaal mee. Ze ondergaan het een en ander, maar blijven sterk en vechten tot op de laatste minuut.

Dit verhaal had me vanaf bladzijde 1 te pakken. Het verhaal is makkelijk geschreven. De hoofdstukken zijn niet al te groot en het leest zich allemaal heel prettig. Er zitten genoeg verrassingselementen in het verhaal waardoor het niet voorspelbaar word.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *