Ambo|Anthos,  Uitgeverij Ambo|Anthos

Bloedlijn – Simone van der Vlugt

Ik kreeg een persbericht van Uitgeverij Ambo|Anthos met informatie over de roman van Simone van der Vlugt. Na het lezen van dit bericht was ik toch wel nieuwsgierig geworden naar dit historische verhaal. Ik wil de uitgever bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Bloedlijn
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina´s: 416
ISBN: 9789026356377 

Korte samenvatting:

Wanneer Alkmaar voor de zoveelste keer wordt aangevallen probeert Katelijne haar brouwerij koste wat kost te beschermen tegen het brute geweld van de West-Friezen. Ze hoopt dat haar geheime liefde, koning Willem II, haar woonplaats kan helpen door Alkmaar stadsrechten te schenken. Ze ziet zich echter voor een heel ander probleem gesteld wanneer ze van hem in verwachting blijkt te zijn…

Koning Willem is verwikkeld in een machtsstrijd met West-Friesland en hij doet er alles aan om dat opstandige volk aan zich te onderwerpen. Ondertussen wordt hij vader van twee zoons: de wettige Floris en de bastaard Alard.

Na Willems dood ziet Floris zich genoodzaakt het werk van zijn vader af te maken, en snakt Alard naar erkenning van de grafelijke familie. Als de twee jongemannen door het noodlot samengebracht worden, bundelen ze hun krachten om de strijd met hun vijanden aan te gaan en de familie-eer te redden.

Wat vond ik ervan?:

Het boek is verdeeld in delen. In ieder deel komen drie personen aan bod waarvanuit we het verhaal krijgen. Katelijne, een vrouw die na de dood van haar man zorg blijft dragen voor de brouwerij die ze samen hadden. Willem, koning, maar vooral een man die zoekt naar houvast. Hij doet veel dorpen aan en probeert steeds meer land te veroveren. Hetgeen hij wel al verovert heeft is het hart van Katelijne. Maar Willem heeft thuis een vrouw zitten, dus alles moet in het geheim. Alleen blijft in een hechte gemeenschap nooit alles geheim en ook hierin moet Katelijne wanneer ze zwanger raakt haar weg in vinden.
Aleid, de zus van Willem. Een vrouw die al vrij snel om moet gaan met verlies. Zich hier niet door laat kennen. Na de dood van Willem doet ze er alles aan om zijn nazaat Floris zo goed mogelijk op te voeden.

Samen met Katelijne krijgt Willem een bastaard. Voor Aleid is dit geen verrassing, Willem heeft haar al snel in vertrouwen genomen dat er een ander kind is. Ook heeft hij zijn zus gevraagd om voor het kind te zorgen zodra Willem zijn ogen sluit.

Katelijne heeft een zwaar tweede huwelijk. Hierin komt huiselijk geweld naar voren. Een helse tijd heeft deze vrouw moeten ervaren. Helaas hebben haar twee zonen dit ook van dichtbij meegemaakt. Maar je merkt wel dat Katelijne een sterke persoonlijkheid is. Ze weet iedere keer weer op haar voeten terecht te komen. Weet haar kinderen te beschermen en zorgt dat alles blijft lopen zoals het gaat, ondanks de gevoelens die zij ervaart.

In het laatste deel lezen we vanuit Floris, de zoon van Koning Willem. Hij moet er veel voor doen om gezien te worden door de mensen. Hij moet hard werken om te komen waar hij zichzelf uiteindelijk ziet staan. Hij leert welke mensen hij moet vertrouwen en niet. Hij maakt een grote groei door.

Een roman vol geloof, doorzettingsvermogen, liefde, rouw en opstand. Een kijkje in onze historie met een vleugje fictie erdoorheen geweven. Een boek dat zich makkelijk las.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *