Ambo|Anthos,  Uitgeverij Ambo|Anthos

Rood is ja – Sara Kroos

Deze cover maakt mij direct nieuwsgierig. Toen ik ook nog zag dat de schrijfster Sara Kroos was wist ik helemaal dit wil ik lezen. Ik wil Uitgeverij Ambo|Anthos bedanken voor het recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: Roos is ja
Auteur: Sara Kroos
Uitgever: Ambo|Anthos
Aantal pagina´s: 262
ISBN: 9789026361319

Korte samenvatting:

Sara Kroos deelt haar verbijsterende verhaal in Rood is ja. Cabaretier Sara Kroos schuwde in haar theaterprogramma’s het persoonlijke verhaal niet. Openhartig, hard, ontroerend en buitengewoon grappig vertelde ze behalve over vrolijke onhandigheid ook over de zwarte thema’s in haar leven: seksueel misbruik en depressie. In een razend tempo maakte ze gewaardeerde programma’s en trad ze in het hele land op voor volle zalen. Totdat haar stressvolle bestaan in combinatie met haar voorgeschiedenis zoveel van haar eiste dat ze over de kop sloeg. Ze liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek en daar – zo schrijft ze in Rood is ja – ‘dacht ik op de bodem van mijn wanhoop te zijn’. Maar niets was minder waar: er bleek nog een luik in die bodem te zitten: ‘De oude verwondingen moesten open om me beter te maken. Mijn weerstand was laag en daar kwam een nieuwe infectie bovenop.’ Rood is ja van Sara Kroos is een eerlijk en confronterend verslag van misbruik en de herhaling hiervan, van een leven met psychische klachten en de weg naar herstel.

Wat vond ik ervan?:

Dit verhaal vertelt ons over Sara Kroos. De vrolijke krullenbol die altijd goedlachs is en geen blad voor de mond neemt. Echter komen wij middels dit verhaal achter de ware aard van dit beestje. We krijgen een kijk in het leven van Sara. Van haar jongere jaren naar de momenten dat ze in een relatie zit maar ook de tijden dat ze het allemaal niet meer geregeld krijgt en ze opgenomen wordt in een kliniek.

Ik heb zelf gekampt met hevige depressies en het compensatie gedrag dat ik Sara zie doen is voor mij heel herkenbaar. Maar ondertussen maak je het voor jezelf alleen maar moeilijker. Sara weet dit goed neer te zetten op papier wat het voor mensen die dit meegemaakt hebben heel veel raakvlakken zijn maar ik denk ook voor de personen die dit lezen en het niet hebben gehad dat je het toch voelt.

Sara neemt ons in dit boek heel open mee in haar leven. Haar depressies en haar obsessief gedrag. Maar ook naar de momenten waarop het allemaal anders had moeten gaan en niemand zag dat het mis ging.

Een boek waar ik niet heel veel over kan schrijven omdat het punt een haar eigen verhaal is en punt twee ik het een mooi stuk vond om te lezen. Als je houdt van verhalen met een persoonlijk randje dan is dit boek zeker een aanrader. Dit laat maar weer eens zien dat je nooit op de buitenkant kunt afgaan om te weten hoe het daadwerkelijk met iemand gaat.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *