AW Bruna Uitgevers

Cold Case Kwartet 1 – De Katharina Code – Jorn Lier Horst

Ik gaf me nooit zo snel aan Scandi thrillers. Maar nu ik in de boekhandel werk probeer ik steeds meer ´nieuwe´ dingen uit. Ik wil A.W. Bruna Uitgevers bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Gegevens van dit boek:

Titel: De Katharina Code
Auteur: Jorn Lier Horst
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina´s paperback: 400
ISBN: 9789400512658

Korte samenvatting:

Het is weer de tijd van het jaar: voor de vierentwintigste keer pakt William Wisting het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen. De zaak werd nooit opgelost en elke jaar belt Wisting met Katharina’s echtgenoot, Martin Haugen. Het terugkerende contact tussen de politieinspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar dit jaar is het donker in Haugens huis als Wisting er aankomt. Haugen is spoorloos verdwenen.

Op dezelfde dag krijgt Wisting bezoek van Adrian Stiller, een jonge rechercheur van de afdeling Georganiseerde misdaad. Hij heeft een verband ontdekt tussen de verdwijning van Katharina en de zaak waar hij aan werkt. De samenwerking met de gecompliceerde Stiller blijkt een ware uitdaging voor de rustige, ervaren Wisting.

Wat vond ik ervan?:

William Wisting kijkt al vierentwintig jaar lang terug op de verdwijning van Katharina Haugen. Ieder jaar opnieuw spit hij alles door wat er destijds aan informatie verzameld is. Elk jaar neemt Wisting contact op met de man van de verdwenen vrouw. Het contact tussen Wisting en Martin Haugen is in de loop van de jaren toch wel uitgegroeid naar een vriendschap. Dit jaar op de bewuste dag is het donker in het huis van Martin wanneer Wisting voor zijn deur staat voor het jaarlijkse bezoekje. Hij lijkt spoorloos verdwenen. Dan blijkt er ook nog een link te zijn tussen een nieuwe zaak en de zaak Katharina. Wat is er aan de hand?

Dit is mijn eerste kennismaking met deze schrijver. Wat mij direct opvalt is zijn gedetailleerde manier van schrijven. Ik kan me door de woorden die hij op papier zet een goed beeld maken van de omgeving en de mensen waarover hij schrijft. De hoofdstukken zijn ook van een prettige lengte en daardoor zit de vaart er vrij direct in.

We krijgen Wisting voorgeschoteld als een hardwerkende man die zo veel mogelijk tijd met zijn dochter en kleindochter doorbrengt. Maar ook wanneer zijn zoon thuis komt wil hij er voor hem zijn. Maar de zaak Katharina krijgt hij niet uit zijn systeem. Hij kan de documenten en rapporten zo wat dromen, maar hij vindt het ontbrekende deel niet. Echter vallen er steeds meer puzzelstukjes in elkaar en lijkt hij eindelijk een verband te zien. En dan gaat het balletje rollen en groeit de spanning ook.

Wisting maar ook zijn dochter werken aan de zaken die met elkaar in verband liggen. Hierdoor krijg je van verschillende invalshoeken informatie. En hierdoor wordt het een compleet verhaal waarin alles op zijn plaats valt.
Voor mij een nieuwe soort thriller, deze Scandi. Hij is me enorm bevallen en kijk nu al uit naar deel twee die op mijn stapeltje ligt te wachten.

Welkom. mijn naam is Ramona en van kleins af aan maken boeken onderdeel uit van mijn leven. Lezen is een van mijn favoriete bezigheden en op deze website neem ik jullie mee in mijn mening over de fantastische verhalen die ik mag lezen en recenseren. Mochten er vragen zijn aarzel dan niet om me deze te stellen. Ramona

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *